Skip to content

💬 Тел./Whatsapp/Viber: +359 876 99 61 67 / [email protected]

👁‍🗨 гр. София бул.Тодор Каблешков 69

Терминология за дронове и части

Терминология за дронове и части

Какво е дрон?

Дронът е безпилотен летателен апарат (БЛА), може да бъде срещаноти като БЛС – безпилотна летателна система, а на английски UAV – Unmanned Aerial Vehicle. Безпилотен летателен апарат или дрон е летящо устройство, което се задвижва чрез дистанционно управление или по предварително зададен с помощта на GPS маршрут.

Какво е квадрокоптер?

Квадрокоптерът, известен още като четирироторен хеликоптер, представляващ мултироторен хеликоптер, който се издига във въздуха и се задвижва от четири витла. Квадрокоптерите са класифицирани като роторни апарати, които се различават от летателните апарати с фиксирани крила, защото тяхната подемна сила се причинява от комплект ротори (вертикално поставени витла).

Хексакоптер

Това е дрон (безпилотен летателен апарат – БЛА) с 6 витла. Характерно за тях е че обикновенно имат по-голяма товароподемност.

Октокоптер

Дрон с 8 витла. Характеризират се с още по-голяма товароподемност.

FPV

First Person View или в небуквален превод – Предаване в реално време от камерата разположена на предницата на дрона. Някои дронове са снабдени с 2 камери едната служи за ориентация на пилота накъде е насочена предницата на дрона (FPV камера), и друга която е за фото и видео заснемане от птичи поглед.

Headless mode (Дигитален компас)

Всеки дрон има предница и задница. Когато преднацата на дрона съвпада с посоката на дистанционното тогава командата ляво от дистанционното е ляво и за дрона но когато дронът е обърнат с лице към дистанционното лявото от дистанционното става дясно за дрона. Дигиталния компас прави така че да не следите постоянно накъде е насочен дрона а винаги като дадете от дистанционното наляво дрона ще отива наляво.

Автовръщане (Autoreturn)

На по евтините модели (тези които са без GPS приемник) Автовръщането е по-просто, но има голям смисъл когато дронът е далеч от вас и не го виждате добре. Когато натиснете бутона Автовръщане дрона просто се връща назад като включва дигиталния компас и се прибира при дистанционното.

LED осветление

LED осветлението на дроновете служи за няколко неща. Първо ориентацията с осветление е много по-лесна като се слагат един цвят диоди за обозначение на предницата му и друг за задницата. Друго много важно е че при някои дронове  LED осветлението мига по различен начин спрямо различните режими в които лети дрона. Така можете лесно да се оринтирате в какъв режим летите. Също така диодите могат да мигат и като предупреждение за ниско ниво на батерията.

Барометър

Барометърът е сензор за налягане, който се използва за измерване на височината на дрона и други летателни системи. Тези сензори за налягане са толкова чувствителни, че могат да открият промяната в налягането на въздуха, когато дрона се придвижи нагоре или надоло само с няколко сантиметра. Барометърът помага на дрона сам да поддържа височината на която лети и спомага за по-лесно управление.

GPS

GPS модулът отчита позицията на дрона като отчита времето за което сигналът стига до спътниците.GPS-a също може да ни даде информация за височината на дрона но тя е твърде неточна(+-5м). Чрез него дронът може да изпълнява автоматични мисии от излитането му до кацането както и да си пази позицията при вятър когато пилота не управлява дрона.

Жироскоп

устройство способно да запазва първоначалното си състояние в пространството в резултат на много бързо въртене на инерционната му система спрямо скоростта на въртенето на осите на цялата системата в пространството. При това условие жироскопа съхранява в пространството неизменно направление на оста на въртене. Следователно жироскопът се грижи за стабилностна на дрона в полет.

2,4 GHz, 5,8 GHz, 868 MHz

 Радиочестоти, използвани при дистанционно управление на дронове.

1S, 2S, 3S, 4S, 5S, 6S

Броят на клетките, свързани последователно в литиевата батерия. Колкото по-голямо е числото, толкова по-голямо е напрежението на батерията. Описанието може да бъде и 1S1P и т.н.

2 ”, 3 ”, 5 ”

Размерът на витлата в инчове. Използва се и във връзка с размера на дрона /рамката на дрона – описвайки максималния размер на витлото, което ще се побере/

AC – Променлив ток

Променлив ток, обикновено идващ от електрически контакти у дома

Acro (режим)

Режима на полет “акробатичен” , наричан още “Режим на скорост”, се състои в липсата на стабилизиране на нивото в дрона.

ADC

Аналогово-цифров преобразувател – система, която преобразува предавания сигнал от аналогов в цифров

Angle (режим)

Определяне на режима на полета на дрона, при който той автоматично се стабилизира хоризонтално с помощта на жироскоп и акселерометър

AUW

(All up weight) – определяне на теглото на дрона, когато е напълно готов за полет, с цялото оборудване, батерии и кабели, инсталирани.

BARO

Барометърът определя височината въз основа на атмосферното налягане.

BEC

Верига за елиминиране на батерията – регулатор на напрежението, намиращ се в PDB и в много FC, ESC и VTX. Стабилизира и осигурява постоянен постоянен ток (DC) изходно напрежение, например позволява захранване от 2-6S батерии и осигуряване на 5V захранване.

BF – Betaflight

Софтуер, често използван в полетните контролери в състезателни дронове, разработен под лиценз с отворен код.

BNF – Bind-and-fly

Дефиниция на комплект с дрон, който включва вграден дрон с приемник и изисква да имате свой собствен апарат, който поддържа протокола на този приемник.

Bind, Bind

Сдвояване. Дейността по свързване на вашето оборудване (дистанционно управление) с приемника (дрон).

BLDC

Безчетков постоянен ток мотор – безчетков DC двигател. Типът двигател, който най-често се използва при изграждането на състезателни дронове

Buzzer

Разговорен термин за зумер, използван при дронове. Издава силен, пищящ звук, който ви позволява да намеря дрон след инцидент.

CLI

Интерфейс на командния ред – командният ред обикновено се отнася до раздела “CLI” в конфигуратора на Betaflight, който ви позволява да подавате команди директно на контролера.

CW/CCW

Определянето на посоката на въртене засяга двигатели или витла. CW – по часовниковата стрелка (по часовниковата стрелка), CCW – обратно на часовниковата стрелка (обратно на часовниковата стрелка).

DC

Постоянен ток – постоянен ток, обикновено в дрона, “идва” от LiPo батерии.

DFU

Актуализация на фърмуера на устройството – режим в софтуера Betaflight, който ви позволява да качите софтуера в контролера на полета.

DShot

Един от протоколите за цифрова комуникация, използвани между ESC регулатора и полетния контролер. Обикновено се изписва с число, като Dshot600, което показва скоростта на комуникация.

DSM, DSM2, DSMX

Собствен комуникационен протокол между апарата и приемника на марката Spectrum.

EEPROM

Постоянна памет, която не губи съдържанието си след загуба на захранване. Може да се нулира и презаписва, но ограничен брой пъти.

ESC

Electronic Speed ​​Controller – електронен регулатор на скоростта. Електронният модул, отговорен за завъртането на двигателите при определена скорост на въртене, получава информация директно от приемника или от полетния контролер – създавайки набор от регулатори, наричан още “Stack”.

Failsafe

Механизъм за ограничаване на щетите, причинени, когато софтуерът за управление на дрона се повреди или връзката с апарата се загуби.

F1, F3, F4, F7, H7

Типове микроконтролери с марка STM, използвани в полетните контролери.

FC

Полетен контролер – “мозъкът” на дрон, който на базата на входни данни, вкл от жироскопа и приемника на апарата, определя скоростта на отделните двигатели на дронове.

FOV

Зрително поле – термин за размер, обикновено използван за камери, информиращ за минималното разстояние, което камерата вижда (колкото по-малък е FOV на камерата, толкова “по-голямо е увеличението” на изображението). По отношение на очилата – определя максималния ъгъл, под който все още ще се вижда изображението на екрана. FOV обикновено се дава в градуси.

FPV

Изглед от първо лице – определяйки изгледа от първа перспектива, тоест точно такъв, какъвто е при използване на дрон – виждаме в очилата изображението директно от камерата върху него.

GND

Земя – маса в постоянен ток, наричана още “минус”.

Хоризонт (режим)

Спецификация на режима на полет на дрона, при който той автоматично се стабилизира вертикално с помощта на жироскоп и акселерометър. За разлика от режима Angle, той позволява завъртане на 360 градуса.

Jello

Високочестотни вибрации, както се вижда на кадрите от дрона.

LiPo

Съкращение за литиево-полимерна батерия – типът, който най-често се използва в модели с дистанционно управление поради високата си токова ефективност.

LOS

Линия на видимост – в зрителното поле. Начин за управление на модел с дистанционно управление, видян с просто око.

mAh

Единица, в която се измерва капацитетът на батериите (милиампер-час).

OSD

Екранен дисплей, метод за наслагване на текст / текст / менюта върху изображението, както се вижда, обикновено се използва за показване на напрежението на батерията и друга допълнителна информация за изображението, както се вижда през очилата.

PAL, NTSC

Аналоговите формати на изображения се различават по разделителна способност и брой кадри в секунда. В миналото PAL се използваше в Европа, NTSC в САЩ, но в момента устройствата поддържат предимно и двата режима.

PDB

Силово разпределително табло – електроразпределително табло. В момента се използва рядко (функциите му се поемат от FC в случай на четири отделни ESC, или ESC в случай на 4in1), отговорен за стабилизиране на захранването и разпределяне на тока към всички компоненти на дрона.

PNP

Plug-and-play, термин за комплект за дрон, който включва дрон, изграден без приемник. Изисква свързване / запояване на вашия собствен приемник, за да започнете да летите.

Prop, propeller

Дронови витла.

RSSI

Индикация за силата на получения сигнал – метод за представяне на силата на сигнала, позволяващ да се определи обхватът на апарата.

RPM

Броят на оборотите в минута.

RTF

Готов за полет, пълен комплект с дрон, за да започнете да летите. Комплектът включва апарата (дистанционно управление), а доста често и очила.

RTH

Return to home, функцията за връщане на дрона до мястото на излитане.

SBUS, IBUS

Комуникационни протоколи, използвани между полетния контролер и приемника.

Телеметрия

Функция, която позволява да се изпращат обратно данни към апарата – например информация за обхвата (RSSI) или състоянието на батерията, за да се покажат на екрана на апарата или да се конфигурират аларми въз основа на тях.

TVL

Брой редове в аналогова картина, еквивалентен на разделителната способност в цифрова картина.

UART

Универсален асинхронен приемник/предавател – в полетния контролер се свежда до дефиниране на комуникационен порт, който да се използва например с приемник, GPS модул и др. Има TX (предавател) и RX (приемник) щифтове, които в дадено устройство отговаря за изпращането и получаването на данни от другото устройство. TX от едното устройство се свързва с RX на другото.

UBEC

Универсална верига за елиминиране на батерията. Вижте описанието на BEC.

VTX

Видео трансмитер – предавател на сигнал с изображение.

XT30, XT60, XT90

Един от най-често използваните видове конектори в дроновете. Числото показва теоретичния максимален ток в ампери, който конекторът може да предаде.

За всички “дронаджии” направихме и първият български форум за дронове – forum.drones.bg

Искате ли да ви уведомим?Ще ви информираме, когато продуктът стане наличен. Моля, оставете вашия валиден имейл адрес.