loader image
Dark Light

Терминология за дронове и части

Терминология за дронове и части

 • Дрон – Дронът е безпилотен летателен апарат (БЛА). Безпилотен летателен апарат или дрон е летящо устройство, което се задвижва чрез дистанционно управление или по предварително зададен с помощта на GPS маршрут.

 • Квадрокоптер – Квадрокоптерът, известен още като четирироторен хеликоптер, е мултироторен хеликоптер, който се издига във въздуха и се задвижва от четири витла. Квадрокоптерите са класифицирани като роторни апарати, които се различават от летателните апарати с фиксирани крила, защото тяхната подемна сила се причинява от комплект ротори (вертикално поставени витла).

 • Хексакоптер – Това е дрон(безпилотен летателен апарат) с 6 витла.Характерно за тях е че обикновенно имат по-голяма товатоподемност.

 • Октокоптер – Дрон с 8 витла. Характеризират се с още по-голяма товароподемност.

 • FPV – Предаване в реално време  от камерата разположена на предницата на дрона. Някои дронове са снабдени с 2 камери едната служи за ориентация на пилота накъде е насочена предницата на дрона(FPV камера), и друга която е за фото и видео заснемане от птичи поглед.

 • Headless mode(Дигитален компас) – Всеки дрон има предница и задница. Когато преднацата на дрона съвпада с посоката на дистанционното тогава командата ляво от дистанционното е ляво и за дрона но когато дронът е обърнат с лице към дистанционното лявото от дистанционното става дясно за дрона. Дигиталния компас прави така че да не следите постоянно накъде е насочен дрона а винаги като дадете от дистанционното наляво дрона ще отива наляво.

 • Автовръщане(Autoreturn) – На по евтините модели(тези които са без GPS приемник) Автовръщането е по-просто, но има голям смисъл когато дронът е далеч от вас и не го виждате добре.Когато натиснете бутона Автовръщане дрона просто се връща назад като включва дигиталния компас и се прибира при дистанционното.

 • LED осветление – LED осветлението на дроновете служи за няколко неща. Първо ориентацията с осветление е много по-лесна като се слагат един цвят диоди за обозначение на предницата му и друг за задницата. Друго много важно е че при някои дронове  LED осветлението мига по различен начин спрямо различните режими в които лети дрона. Така можете лесно да се оринтирате в какъв режим летите. Също така диодите могат да мигат и като предупреждение за ниско ниво на батерията.

 • Барометър – Барометърът е сензор за налягане, който се използва за измерване на височината на дрона и други летателни системи. Тези сензори за налягане са толкова чувствителни, че могат да открият промяната в налягането на въздуха, когато дрона се придвижи нагоре или надоло само с няколко сантиметра. Барометърът помага на дрона сам да поддържа височината на която лети и спомага за по-лесно управление.

 • GPS – GPS модулът отчита позицията на дрона като отчита времето за което сигналът стига до спътниците.GPS-a също може да ни даде информация за височината на дрона но тя е твърде неточна(+-5м). Чрез него дронът може да изпълнява автоматични мисии от излитането му до кацането както и да си пази позицията при вятър когато пилота не управлява дрона.

 • Жироскоп – устройство способно да запазва първоначалното си състояние в пространството в резултат на много бързо въртене на инерционната му система спрямо скоростта на въртенето на осите на цялата системата в пространството. При това условие жироскопа съхранява в пространството неизменно направление на оста на въртене. Следователно жироскопът се грижи за стабилностна на дрона в полет.