DJI Mavic 3 PRO е вече официално обявен и в продажба

DJI Mavic 3 PRO е вече официално обявен и в продажба

По петите на обявяването на Inspire 3, DJI представи своите нови дронове Mavic 3 Pro, които разполагат с уникална система с три камери.

Mavic 3 Pro е най-новото допълнение към много популярната серия Mavic добавя много нови функционалности. Това със сигурност ще бъде популярен дрон, тъй като преодолява пропастта между някои от по-достъпните опции на DJI и Inspire 3. А вече и наличен в продажба, ние лично станахме свидетели на възможностите на този уникален дрон с получените бройки. А те наистина са впечатляващи, трябва да подчертаем. Вижте в онлайн магазина ни, ако искате да закупите този уникален модел за професионалисти.

DJI обяви Mavic 2 Pro и Mavic 2 Zoom още през 2018 г. 3 години по-късно, през 2021 г., те представиха Mavic 3 и Mavic 3 Cine, третата итерация на дронове в популярната серия Mavic. Те разполагаха с две различни камери и два различни сензора и можеха да записват до 5.1K видео при 50fps, както и 4K при до 120fps. И двата дрона имаха 47 минути полет.

DJI Mavic 3 PRO е вече официално обявен и в продажба

Точно като Mavic 2 Pro, Mavic 3 Pro се предлага в няколко различни конфигурации:

– Само дрон в пакета
– Дрон Mavic 3 Pro с DJI RC
– Mavic 3 Pro Fly More Combo (DJI RC)
– Mavic 3 Pro Fly More Combo (RC PRO)
– Mavic 3 Pro Cine Premium Combo

Камерната система на Mavic 3 Pro включва широкоъгълен обектив, телефото обектив и суперзуум обектив. Това комбинация позволява за впечатляващи въздушни фотографии и видеографии. Освен това, дронът е оборудван с 20-мегапикселов сензор, който може да заснема видео в резолюция 8K при 30 кадъра в секунда.

Една от особеностите на Mavic 3 Pro е неговата система за избягване на препятствия. Дронът е оборудван със сензори на всички страни, което му позволява да открива и избягва препятствия по пътя си. Това прави управлението на дрона много по-безопасно и лесно, особено за начинаещи.

И да сме наясно ( понеже от компанията имат навика да са малко объркващи ). 3 Pro и 3 Pro Cine са като характеристики еднакви, с изключение на това, че Мавик 3 Cine може да записва в ProRes на 1 терабайтовия си SSD.

Mavic 3 Pro също разполага с впечатляващо време на полет до 45 минути. Това удължено време на полета позволява по-дълги полети, което означава повеч

ОСНОВНИ ФУНКЦИИ
– 3-осен гимбал със система от три камери
– 20MP 5.1K широкоъгълна 4/3 CMOS Hasselblad камера
– 166mm 12MP 7x увеличение Телефото камера
– трета камера – 70 мм 48 MP среден телефото обектив с 3x увеличение
– 7 x интелигентни режима на полет
– До 43 минути полетно време
– Трансмисия O3+ с пробег от 9,3 мили
– Всепосочно избягване с APAS 5.0
– D-LOG, D-LOG M & HLG последваща обработка
– Включено дистанционно DJI RC

Повече за три-камерната система ( Tri-Camera System )

Mavic 3 Pro използва уникална система с три камери. По същество има три различни комбинации от камера и сензор в триъгълна конфигурация. Цялата идея зад това е да се увеличи гъвкавостта на дрона и да се позволи на потребителите да заснемат различни снимки с различни фокусни разстояния. Трите камери, макар и независими една от друга, са разположени в една и съща 3-осна гимбла.

DJI Mavic 3 PRO е вече официално обявен и в продажба

.Основната комбинация от сензор/камера е 20MP 4/3 CMOS сензор с камера Hasselblad, която разполага с широкоъгълен обектив. Способен е да заснеме до 5.1K.

DJI Mavic 3 PRO е вече официално обявен и в продажба

Втората комбинация камера/сензор е 1/2-инчов 12MP CMOS със 166 mm 7x телефото увеличение. Това ще ви позволи да заснемате доста стегнати кадри.

DJI Mavic 3 PRO е вече официално обявен и в продажба

Третата комбинация е 1/1,3-инчов CMOS сензор с 49MP 70mm средно телефото увеличение.

DJI Mavic 3 PRO е вече официално обявен и в продажба

Твърди се, че по-големият сензор за изображения (4/3″) дава на Mavic 3 Pro и Mavic 3 Pro Cine по-висок динамичен диапазон и по-ефективно потиска шума в среда с ниска осветеност. И двата дрона имат заявен динамичен обхват от 12,8 стопа.

DJI заявява, че Mavic 3 Pro и Mavic 3 Pro Cine използват Natural Color Solution (HNCS) на Hasselblad, който беше представен с Mavic 2 Pro. Mavic 3 може да улови до 1 милиард цвята, използвайки 10-битовия D-Log цветен профил.

DJI Mavic 3 PRO е вече официално обявен и в продажба

Предишните Mavic 3 и Mavic 3 Cine също използваха 4/3 CMOS сензор и камера Hasselblad. И двата дрона имаха камера с 28x хибридно увеличение, която включваше сензор 1/2″, въпреки че може да се каже, че качеството на вариообектива остави много да се желае.

Mavic 3 Pro Cine по същество разполага със същите възможности като Mavic 3 Pro, с изключение на това, че ви позволява да заснемате в Mavic 3 Pro Cine, поддържа Apple ProRes 422 HQ, Apple ProRes 422 и Apple ProRes 422 LT кодиране при максимална скорост на данни от 3772 Mbps. Можете да снимате във всички тези ProRes опции, когато използвате някоя от трите различни камери.

За да се справи с големите количества данни от кодека ProRes и видеоклипове с висока скорост на кадрите, Mavic 3 Pro Cine идва с вграден 1TB SSD. DJI 10Gbps Lightspeed Data Cable ще ви помогне да ускорите прехвърлянето на големи файлове от SSD към вашия компютър.

Видеозапис възможности

3 Pro и 3 Pro Cine, могат да записват 5.1K видео при до 50fps, както и 4K DCI при до 120fps, както и 1080p до 200 кадъра в секунда, но това е ограничено до H.64/H.265.

Mavic 3 Pro може да записва в H.264 или H.265 в 10 бита. Mavic 3 Pro Cine може да записва в H.264/H.265 и ProRes 422HQ. Скоростта на данни при запис на 4K 120fps в ProRes 422HQ е колосалните 3772Mbps.

Като Mavic 3 Cine е единственият от двата, който може да заснема ProRes. Никъде не се споменава дали Mavic 3 Cine ще може или не да заснема в други варианти на ProRes или ProRes RAW в някакъв бъдещ момент.

Подобрен Автофокус ( AF )

DJI включи това, което те наричат нова технология за автоматично фокусиране за разпознаване на зрението. Това позволява на Mavic 3 Pro и камерата Hasselblad да работят с множество сензори за зрение на борда, за да уловят данни за разстоянието, за да оптимизират скоростите на фокусиране.

Повече летателно време на дрона с новите батерии

Mavic 3 Pro и Mavic 3 Pro Cine имат заявено максимално време на полет до 43 минути (без вятър и летене със скорост 15,5mph / 25kph). Това е малко по-малко от 46-те минути на Mavic 3 и Mavic 3 Cine.

Разработените от DJI двигатели и витла се отличават с по-висока енергийна ефективност. Батерията е с капацитет 5000 mAh и е абсолютно същата като използваната в Mavic 3 и Mavic 3 Cine.

Това, което трябва да знаете е, че зарядното устройство за няколко батерии, което е налично, може да зарежда само 3 батерии, а не четири като това, което беше налично с Mavic 2 Pro.

Тегло и размери на дрон DJI Mavic 3 Pro / Pro Cine

Теглото е много важен аспект, особено за тези които имат нужда от преносимост и всеки грам и милиметър в повече са много важни.
Mavic 3 Pro накланя везните на 958g, а Mavic 3 Pro Cine е 963 гр. За сравнение, Mavic 3 тежи 895 гр., а Mavic 3 Cine е 899 гр.

По отношение на размера, Mavic 3 Pro и Mavic 3 Pro Cine имат следните размери:

Сгънат (без витла): 231,1×98×95,4 мм (Д×Ш×В)
Разгънат (без витла): 347,5×290,8×107,7 mm (Д×Ш×В)

Скорост

Максималната скорост на Mavic 3 и Mavic 3 Cine е 21 m/s (режим S), което е съвсем малко по-бързо от 20 m/s (режим S) на Mavic 2 Pro, но същото като при Mavic 3 и Mavic 3 Cine.

Максималната скорост на изкачване на Mavic 3 Pro и Mavic 3 Pro Cine е:

6 m/s (режим P)
8 m/s (режим S)
Максималната скорост на спускане също е 6 m/s (режим P).

Това означава, че Mavic 3 Pro и Mavic 3 Pro Cine не са по-бързи от своите предшественици при спускане и изкачване.

Що се отнася до устойчивостта на скорост на вятъра, Mavic 3 Pro и Mavic 3 Pro Cine могат да издържат до 10.8-13.8/s.

Системи за избягване на препятствия и сигурност на дрона

Дроновете на DJI винаги са включвали впечатляващи функции за безопасност и Mavic 3 Pro следва тези стъпки. Mavic 3 Pro включва подобрени системи за отчитане на препятствия и навигация. APAS 5.0 комбинира входове от шест сензора за зрение рибешко око и два широкоъгълни сензора, които непрекъснато усещат препятствия във всички посоки и планират безопасни маршрути за полет, за да ги избегнат. DJI твърди, че това работи дори в сложни среди.

Системата за гледане напред на Mavic 3 Pro и Mavic 3 Pro Cine има обхват от 0,5-200 m / 1,64-656′. На Mavic 3, 0,5-200 м / 1,64-656′. Обхватът на системите за надолу/назад и странично виждане е същият като при Mavic 3.

DJI Mavic 3 PRO е вече официално обявен и в продажба

Всепосочната система за засичане на препятствия и проследяването на обекти използват ActiveTrack 5.0. Това позволява на потребителите да усещат препятствия дори в нормален режим. Предишни итерации на ActiveTrack позволиха на камерата да следва обект, докато се движи директно към и от дрона, като същевременно остава до голяма степен неподвижен, както и да лети до движещ се обект. ActiveTrack 5.0 позволява на Mavic 3 Pro да се движи с обекта, докато се движи напред, назад, наляво, надясно и диагонално, и да лети успоредно, както и около движещ се обект. Освен това, ако обектът се движи твърде бързо и временно излезе извън рамката, визуалните сензори на корпуса на фотоапарата ще продължат да проследяват и кадрират интелигентно обекта и ще го вземат обратно, когато се появи отново. Тези нови насоки позволяват много по-плавно и разнообразно движение на дрон и камера, докато използвате ActiveTrack.

Mavic 3 Pro идва с алгоритъм за позициониране, който подобрява прецизността на зависване със сигнали от GPS, GLONASS и сателити BeiDou. Това позволява на Mavic 3 Pro да се заключва към множество сателитни сигнали по-бързо от предишните версии. Повишената прецизност на позициониране също прави Mavic 3 Pro по-малко вероятно да се носи във въздуха и е по-стабилен при снимане на дълги експозиции и интервали.

Mavic 3 Pro разполага с други системи за безопасност, като геозониране, за да предупреждава пилотите на дронове, когато летят близо до чувствителни места, и ограничения на надморската височина, за да се гарантира, че пилотите са наясно с ограниченията на надморската височина. Системата AeroScope Remote ID позволява на властите да идентифицират и наблюдават летящите във въздуха дронове на чувствителни места. Интегрираната система AirSense на Mavic 3 Pro, въведена за първи път в DJI Air 2S, предупреждава пилотите на дронове за близки самолети и хеликоптери, предаващи ADS-B сигнали, така че да могат бързо да летят до по-безопасно място.

Системата Return To Home (RTH) на DJI, която автоматично насочва дрон обратно към началната му точка, ако батерията му е критично изтощена или загуби връзка с контролера, е основна част от техните дронове от години. Преди това дронът се издигаше достатъчно високо, за да преодолее всички препятствия по пътя си, да лети обратно по права линия и да се спуска право надолу до началната точка. Mavic 3 актуализира и подобрява тази система, като позволява на самолета автоматично да определя най-краткия, най-безопасен и енергийно ефективен маршрут за кацане обратно в началната си точка. В същото време дронът измерва скоростта на вятъра в текущата среда и изчислява необходимата мощност за връщане у дома въз основа на скоростта на вятъра и обратния път в реално време. Това осигурява на потребителите повече време за безопасно летене, преди да задействат действието RTH.

DJI O3+ и Cellular Transmission Dongle – CTD – устройство за клетъчно предаване

Твърди се, че предавателната система DJI O3+ осигурява стабилно, гладко и ясно видео предаване дори при предизвикателни условия, дори в среди със силни смущения в сигнала. С максимален обхват на управление от 9,3 мили / 14,96 км, O3+ позволява на Mavic 3 Pro да лети по-далеч и предава сигнали с по-висока стабилност и по-малко видео забавяне.

Mavic 3 Pro също предлага предаване с висока честота на кадрите с 1080p/60fps предаване на живо. Това означава, че изгледът на камерата се показва с разделителна способност, близка до това, което камерата действително записва.

Интелигентно снимане

Mavic 3 разполага със 7 интелигентни режима за заснемане на снимки и видеоклипове. Те включват режими като MasterShots и QuickTransfer.

В заключение…

Mavic 3 Pro и Mavic 3 Pro Cine са сравнително сходни с цените на своите предшественици. Добре е да се види, какво ще стане, особено след като Inspire 3 е значително по-скъп от Inspire 2.
Mavic 3 Pro Cine вероятно би бил по-интересният от двата варианта, ако можете да си позволите да похарчите допълнителните около 4 000 лв.

Разбира се, ценообразуването е от значение и когато няма много конкуренция, можете да цените продуктите по-високо, отколкото ако имаше конкуренция. В зависимост от вашата гледна точка можете да гледате на дроновете Mavic 3 Pro като на скъпи или много достъпни.

Няма съмнение, че както Mavic 3 Pro, така и Mavic 3 Pro Cine ще бъдат много способни дронове. Ако сте професионален оператор на дрон, тогава това е малка цена, но ако сте само случаен потребител, може да е по-скоро въпросителен знак дали си струва да надстроите или не. Освен системата TriCamera, няма масивно подобрение на нищо друго, което да прави Mavic 3 Pro или Mavic 3 Pro Cine да се открояват от Mavic 3 или Mavic 3 Cine.

DJI има и продължава да доминира на потребителския и професионален пазар на дронове. Освен Autel, DJI, няма друга конкуренция, която да ги заплашва сериозно в това пространство.

Какво мислите за Mavic 3 Pro и Mavic 3 Pro Cine? Н нас ни допадна много след проведените тестове 🙂

DJI, популярният производител на дронове, издаде най-новия си дрон – Mavic 3 Pro. Този нов дрон разполага с трикамерна система, която със сигурност ще впечатли професионалните фотографи и видеографи.