DJI O3 Air Unit Как да направите най-добрите настройки.

DJI представи своите най-нови промени в играта, Goggles 2 и DJI O3 Air Unit. Тези устройства от следващо поколение могат да се похвалят със забележителни подобрения в качеството на изображението, функциите и разделителната способност, които сега достигат зашеметяващите 1080p при до 100 кадъра в секунда. Но струва ли си за всички, особено за тези, които вече притежават оригиналната DJI FPV система, да надстроят до новия Air Unit O3 и Goggles 2? Нека се задълбочим в подробностите и да разберем.

Поглед отблизо към DJI O3 Air Unit

DJI O3 Air Unit има елегантен квадратен дизайн с фина вентилация от всички страни, напомнящ на Caddx Vista. Устройството включва 6-пинов JST конектор, USB-C порт, слот за micro SD карта, кабел за камера и кабел за антена, като камерата е свързана чрез кабел.

По същество DJI взе същата камера и видео предавател от наскоро пуснатия дрон DJI Avata, преопакова го в пакет „Направи си сам“ и го нарече O3 Air Unit. В резултат на това той може да се похвали със същото качество на изображението като дрона Avata.

O3 Air Unit е съвместим както с новите DJI Goggles 2, така и с по-старите DJI FPV Goggles V2 (макар и с намалена производителност). DJI FPV Goggles V1 обаче не е съвместим, вероятно поради липсата на двулентова способност.

DJI Goggles 2

 • 1080p 100fps 30ms латентност
 • 1080p 60fps 40ms латентност

DJI FPV Goggles V2

 • 810p 120fps 28ms латентност
 • 810p 60fps 30ms латентност

Интересното е, че по-старите очила V2 осигуряват по-ниска латентност, но с намалена разделителна способност. Въпреки че разликата между 1080p и 810p може да не изглежда значителна, тя почти удвоява броя на пикселите и може да създаде забележима разлика в качеството на изображението.

Dji O3 Air Unit Camera Module

Спецификации

 • Цена: 565 лв.
 • 1/1,7-инчов сензор за изображения 4:3
 • 155° FOV
 • 10 км обхват
 • O3 Air Unit Размери 30,5 x 30,5 x 14,5 мм
 • Модел на монтажен отвор за въздушен модул O3 25,5 x 25,5 mm (винтове M1.6)
 • Размер на модула на камерата: 20 mm (ширина) x 21,2 mm (дължина), включително обектив
 • Монтаж на модула на камерата: 2 отвора от всяка страна на 6 mm един от друг (M2)
 • Дължина на лентовия кабел на камерата: 115 мм
 • Дължина на антенния проводник 85 мм
 • Дължина на силиконовите проводници към FC: 100 mm
 • Входно напрежение: 7.4V до 26.4V (2S до 6S)
 • Тегло: 39,5 грама (цялата настройка)

Размер и тегло

DJI O3 Air Unit е по-компактен и по-лек от оригиналния DJI FPV Air Unit (39,5 g срещу 53,4 g). Той обаче е по-голям и по-тежък от комбинацията Runcam Link / Caddx Vista (33g) и Walksnail Avatar VTX/Cam (28g). O3 Air Unit е сходен по височина с Vista, но по-широк и по-дълъг, сравним с Avatar VTX по отношение на ширина и дължина.

Dji O3 Air Unit Size Comparion Vista Runcam Link Fpv

DJI проектира Air Unit с две антени, поставени заедно за лесен монтаж, което ги кара да изглеждат като една антена. Два проводника излизат от антената и се свързват към отделни U.FL конектори на Air Unit.

Dji O3 Air Unit Camera Кабел Антена Тел Части

Снабден с 25,5 × 25,5 mm монтаж с винтове M1.6, O3 Air Unit е малко по-голям от Vista, но все пак трябва да пасва на повечето налични рамки.

Dji O3 Air Unit Antenna Ufl Connector

Големият обектив на модула на камерата и нестандартните размери обаче представляват предизвикателство за настоящите FPV рамки. По-голямата камера, която съдържа по-голям сензор, теоретично предлага по-добро качество на изображението и работа при слаба светлина. Инсталирането му може да изисква изработени по поръчка 3D отпечатани скоби или нова рамка, специално проектирана за O3 Air Unit.

Dji O3 Air Unit Camera Module Сравнение на размерите Og Original Cam

Нито една от съществуващите рамки не пасва естествено на модула на камерата; всички изискват 3D отпечатани държачи. Камерата стърчи от рамката поради своята ширина, предлагайки ограничена защита при катастрофи.

Dji O3 Air Unit Инсталирайте Nazgul Camera Module 3d Print Mount

От друга страна, видео предавателят е достатъчно малък, за да побере повечето кадри. Ако рамката ви няма монтаж 25,5×25,5, можете или да създадете адаптер, или да използвате двустранна лента и цип за фиксиране.

Dji O3 Air Unit Инсталирайте Nazgul Zip Tie

Това е iFlight Nazgul V2 Току-що инсталиран DJI O3 вътре.

Dji O3 Air Unit Инсталирайте Nazgul

Качество на изображението и производителност

O3 Air Unit по същество служи като 4K екшън камера.

В сравнение с предишния DJI FPV Air Unit, качеството на изображението на O3 Air Unit е значително подобрено, като се отличава с по-голяма детайлност, динамичен обхват и повече опции за разделителна способност и кадрова честота.

Потребителите могат да регулират експозицията, баланса на бялото, ISO и скоростта на затвора чрез менюто на очилата, предлагайки гъвкавост, подобна на GoPro. Зрителното поле също може да бъде модифицирано, но това засяга само вградения запис, а не това, което виждате в очилата (които винаги показват „Широк“ FOV). Препоръчвам да преминете към съотношение 4:3 в очилата за допълнителен вертикален FOV, тъй като сензорът за изображения е 4:3.

Сравнение на цените

По-високата цена на DJI O3 System отчита допълнителните функции, като истинска 1080p видео връзка, 4K стабилизиран вграден запис и вградена радио връзка за управление. За някои потребители тези функции може да са достатъчни, за да заменят тежка HD екшън камера, което води до по-лек куадрокоптер с подобрени полетни характеристики.

Въпреки това, в случай на срив, първият компонент, който ще претърпи повреда, вероятно е камерата и нейната подмяна не е евтина. 

Вграден запис

O3 Air Unit служи не само като FPV камера, но и като HD екшън камера. Може да записва до 4K 60fps в съотношение 16:9 или 2,7K при 120fps. Вградената функция RockSteady осигурява видео стабилизация, а когато е деактивирана, жироскопичните данни са налични заедно с видео файлове за използване със стабилизация на Gyroflow .

Имайте предвид, че вибрациите могат значително да повлияят на работата на Rocksteady. С жироскопичния сензор, разположен вътре в модула на камерата, O3 Air Unit изисква изчистена конструкция на дрона и ефективен монтаж на камерата, за да потуши вибрациите за оптимална стабилизация.

Въпреки че качеството на изображението на вградения запис може да не съответства на най-новите камери GoPr, то вероятно е достатъчно за повечето FPV любители. Вградената памет от 20 GB може да побере около 20 минути 4K 60fps запис, а micro SD карта може да се използва за допълнително съхранение. Въпреки това няма вграден микрофон за запис на звук. Вътрешното хранилище на O3 Air Unit е удобно резервно копие, когато забравите SD картата си и няма да се приберете у дома с празни ръце.

ND филтър може да бъде добавен към камерата O3, за да създаде повече замъгляване на движението за кинематографични видеоклипове , но това също засяга изображението, показвано вътре в очилата, което го прави по-малко гъвкав, отколкото използването на отделна екшън камера. 

Dji O3 Air Unit Usb C конектор

Обхват

Вградена връзка за радиоуправление

O3 Air Unit включва SBUS изход, подобен на оригиналния Air Unit и Vista. Той е съвместим с DJI дистанционното управление V2, което се доставя с Avata и DJI FPV Drone , което ви позволява да управлявате вашия дрон без външен приемник като Crossfire или ExpressLRS .

DJI O3 Air Unit Как да направите най-добрите настройки.

DJI O3 Air Unit може да се похвали с максимален обхват от 10 км (6,2 мили) в режим FCC и 2 км в режим CE. Този впечатляващ обхват често надхвърля живота на батерията на повечето дронове. Тестовете показаха, че O3 може да стигне дори по-далеч с антени с по-голямо усилване на вторичния пазар на очилата .

Докато използването на дистанционното управление DJI 2 опростява настройката на дрона, вградената радиовръзка може да не предлага същия обхват и скорост на предаване на пакети като високоефективните радиовръзки като ExpressLRS . За по-стабилна радиовръзка и подобрена производителност помислете дали да не използвате специален приемник във вашия дрон. Друг недостатък на DJI Radio 2 е липсата на функционалност и екран, което го прави по-малко персонализирано и богато на функции в сравнение с радиостанции с подобен размер като Radiomaster Zorro .

Проблем с топлината

Известно е, че O3 Air Unit генерира повече топлина и е по-склонен към прегряване от Vista и оригиналния FPV Air Unit. Осигуряването на правилно охлаждане е от съществено значение за поддържане на производителност и надеждност. Активирайте режим на ниска мощност, за да предавате на възможно най-ниското ниво на мощност, когато дронът не е активиран.

Трябва да бъде свързан към FC за пълна мощност

Имайте предвид, че дори при изключен режим на ниска мощност, O3 Air Unit не извежда максимална радиочестотна мощност, докато не получи командата за активиране от полетния контролер. Това е проблем за тези, които летят с фиксирани крила без контролер на полета, тъй като в момента изглежда, че най-добрият обхват изисква свързване на O3 към FC. Това може да е просто грешка и се надяваме, че ще бъде коригирана от DJI в бъдеще (?).

Предимства и недостатъци

Плюсове:

 • Актуализирайте въздушния модул O3, без да включвате захранването на вашия четириъгълник, като избягвате прегряване на пейката
 • Достъп както до вътрешната памет, така и до SD картата през USB, без да включвате LiPo
 • Съвместим както с DJI Goggles 2, така и с FPV Goggles V2
 • По-голям сензор за изображения
 • Водещият O3+ видео стрийминг на DJI
 • Вградена 20 GB памет за висококачествен вграден запис, с поддръжка на micro SD карта за разширяване на паметта
 • 4K записът може потенциално да замени GoPro
 • Вградена поддръжка на RockSteady Stabilization и Gyroflow
 • Поддръжка на Native Betaflight OSD (MSP Displayport), елиминираща необходимостта от хакване
 • Записва OSD и цялото меню в Goggles DVR

Минуси:

 • Несъвместим с DJI FPV Goggles V1
 • По-скъпи от други цифрови FPV системи
 • По-голям и по-тежък от Vista
 • Модулът на камерата е твърде голям за повечето рамки
 • Консумира 40% повече енергия от Vista поради 4K вграден запис, стабилизация и по-добро кодиране. Това не само увеличава риска от прегряване, но също така изисква BEC, способен да работи с поне 17W-18W (напр. 2A при 9V) за безопасност
 • Не извежда максимална RF мощност, освен ако не се използва с полетен контролер (със свързан MSP UART), което го прави по-малко идеален за крила без FC

Съвместимост:

Ето таблица за съвместимост (последна актуализация през февруари 2023 г.):

Dji Compatibility Goggles 2 V1 V2 O3 Air Unit Vista Link Remote Controller Avata Drone Update февруари 2023 г.

Как да настроит O3 Air Unit

Връзка O3 към FC

O3 Air Unit има същия pinout като предишния Air Unit и Vista, той е plug and play с полетни контролери с DJI 6-пинов конектор. Може да се захранва от 2S до 6S напрежение (7.4-26.4V). Максималната консумация на енергия на O3 е около 16 W, като консумира 1,6 A при 10 V, ако го захранвате от BEC, уверете се, че е достатъчно мощен.

Dji O3 Air Unit Pinout Кабелна връзка към полетния контролер Fc Rx Tx Sbus Vbat Gnd

За повечето FC това е plug and play, без запояване, но внимавайте за реда на окабеляване, в някои редки случаи може да се наложи да разменяте кабелите.

Dji O3 Air Unit Инсталирайте Nazgul Connect Flight Controller Speedybee F7 Окабеляване

Ако използвате собствен радиоприемник, не забравяйте да премахнете DJI HDL и GND кабелите от кабела по този начин.

Въздушен модул Dji O3 Инсталирайте Nazgul Wire кабел Премахнете Sbus Gnd

Сега свържете O3 AU към вашия компютър чрез USB-C (няма нужда да захранвате четворката), отворете „ DJI Assistant 2 (Consumer Drone Series) “ и го активирайте, а също така надстройте фърмуера до най-новата версия.

Ако искате да записвате видеоклипове във въздушния модул O3, трябва да вземете SD карт. Най-добре е да форматирате картата вътре в Air Unit (опция в менюто на камерата на очилата).

OSD

DJI O3 Air Unit напълно поддържа Betaflight OSD. OSD менюто на Betaflight и всички OSD елементи са напълно функционални.

Ако използвате Betaflight 4.3, отидете в раздела Предварителни настройки и потърсете „dji“, трябва да се появи предварителна настройка „ FPV.WTF MSP-OSD “, в опциите изберете UART, който сте свързали към O3 AU.

Betaflight Preset Dji Root Osd Msp Displayport Uart Fpv Wtf

Избирането на тази предварителна настройка е същото като въвеждането на тези командни редове в CLI, но Preset го прави много по-лесно!

set osd_displayport_device = MSP 
set displayport_msp_serial = x (трябва да е с 1 по-малко от номера на UART, напр. ако UART1, въведете 0 тук) 
запишете

Ето официалното ръководство, ако искате да научите повече .

Сдвояване на O3 Air Unit

Включете очилата. На вашия тракпад плъзнете надясно, за да отворите системното меню, отидете на Състояние и превключете на „DJI O3 Air Unit“.

Dji Goggles 2 Превключвател на състоянието на екранното меню Изберете Aircraft O3 Vista Fpv Air Unit Avata

След това натиснете бутона за връзка между лещите.

Dji Goggles 2 Бутон за връзка

Включете вашия O3 Air Unit, изчакайте, докато зеленият светодиод се изключи и стане червен. Натиснете бутона за свързване, той ще започне да мига. Когато обвързването е успешно, светодиодът ще светне в зелено и трябва да имате изображение от камерата във вашите очила.

Бутон за свързване на Dji O3 Air Unit

За да активирате HD OSD, трябва да отидете в менюто с настройки в очилата, Display, под Canvas Mode, изберете HD OSD. Това ще ви позволи да показвате OSD с по-малък шрифт и ще трябва да плъзнете тези OSD елементи до краищата на екрана. Ако изберете нормален режим, шрифтът ще бъде много по-голям.

И в раздела Betaflight OSD се уверете, че HD е избрано под Видео формат.

Свързване на очила DJI FPV Goggles V2 и O3 Air Unit

В менюто на FPV Goggles V2 отидете на Settings => Device => Switch to DJI FPV, след което включете захранването на очилата. Това е важно; ако сте в грешен режим, актуализацията няма да работи правилно.

След това свържете вашите V2 очила към компютъра, отворете приложението DJI Assistant 2 (DJI FPV Series) и актуализирайте до най-новия фърмуер. Ако се интересувате от руутване на вашите очила и инсталиране на WTFOS , трябва да ги руутнете, преди да актуализирате. Повече информация можете да намерите тук .

След актуализиране отидете в менюто, Настройки => Относно => Превключване на модел на самолет => DJI O3 Air Unit.

Включете O3 Air Unit и Goggles, след това натиснете бутоните за свързване на двете устройства и те трябва да бъдат свързани за секунди.

Предупреждение (23 ноември 2022 г.): С FPV Goggles V2, когато превключите режима, за да използвате O3 Air Unit, всичките ви предишни свързвания с Vista и FPV Air Units ще бъдат загубени! Ако искате да използвате по-старите си въздушни единици и vista, ще трябва да ги свържете отново. Очевидно, ако обвържете една от старите въздушни единици, всички обвързвания се връщат (не е потвърдено), но след това вашите обвързвания с всички O3 въздушни единици изчезват. Изглежда, че е по-скоро грешка, отколкото функция; да се надяваме, че DJI може да поправи това в бъдещи актуализации на фърмуера.

Отключете FCC режим

В режим FCC трябва да има 7 налични канала в режим 20MHz и 3 налични канала в режим 40MHz.

Ако вашите Goggles 2 се доставят с режим CE (за да отговарят на европейските разпоредби), те ще бъдат ограничени по отношение на изходна мощност (само 25mW) и канали. Ще има само 1 достъпен канал в режим 40MHz и 3 налични канала в режим 20MHz.

Можете да извършите „FCC хакване“, за да отключите по-висока изходна мощност (по-голям обхват и проникване на сигнала) и повече канали (позволява повече пилоти във въздуха едновременно), ако това е законно там, където летите. Това е просто файл, който поставяте в очилата. Обърнете внимание, че това НЕ е текстовият файл, който преди използвахме с Vista, но процесът е подобен.

За да превключите в режим FCC, методът е абсолютно същият като при дрона DJI Avata. Просто вземете файла „ham_cfg_support“ и го разархивирайте в главната директория на SD картата и го поставете в очилата.

Изтеглете тук: https://drive.google.com/file/d/1ug2U_i5kdrKQQ2I17NLJBXm2tKQeNj5Q/view?usp=share_link

За да проверите дали сте в режим FCC, отидете на Settings => Transmission => Channel Mode, превключете на Manual, под 40MHz честотна лента, трябва да видите 3 канала, налични в режим FCC. Ако сте в режим CE, там ще се покаже само 1 канал.

Режимът FCC е постоянен, но можете да се върнете към режим CE от режим FCC чрез фабрично нулиране на слушалките (в менюто Настройки / Относно).

Запис на видеоклипове

За да започнете да записвате в Goggles 2, плъзнете надолу отгоре, за да получите достъп до бутона Запис в екранното меню. Като алтернатива можете да настроите очилата и O3 AU да започнат да записват веднага след като активирате четворката (Настройки=>Камера=>Разширени настройки на камерата). Това е по-удобен вариант за много пилоти.

За да изтеглите видеоклипове, включете USB кабела. Няма нужда да изваждате SD картата. За O3 AU ще видите две отделни външни устройства – едно за SD картата и едно за вътрешната памет. За да изтеглите видео от Goggles 2, първо трябва да ги включите, в противен случай свързването на USB кабела не води до нищо.

Режим на публиката

AKA Spectator Mode, е режим, който ви позволява да гледате как други хора летят (които също имат Goggles 2/ с O3 Air Unit). Трябва да работи и с хора с очила V2 и Integra, ако летят с O3 Air Unit.

Когато използвате очила V2 с въздушен модул O3, очилата на пилота преизлъчват сигнала, а други очила се настройват на това повторно излъчване. Публиката може да изпита по-лошо качество на видеото от пилотното. Режимът на публиката обаче идва с компромис, тъй като част от честотната лента, използвана за комуникация със самолета, сега се използва за комуникация с близки очила. В резултат на това пилотът може да изпита по-лошо качество на връзката.

Смяна на MIPI кабел

Ако искате да използвате по-дълъг или по-къс кабел на камерата, ще трябва да разглобите модула на камерата. Лентовият кабел между O3 Air Unit и модула на камерата се нарича MIPI кабел. Конекторите може да изглеждат подобни на предишното поколение, но конекторите са различни. Страната на видеопредавателя има 40-пинов конектор, докато страната на модула на камерата има 30-пинов конектор. В по-старите Air Unit и Vista и двете страни използват 30-пинови конектори.

В резултат на това всички кабели, камерни модули и видео предаватели са несъвместими между новото и старото поколение. Когато сменяте MIPI кабел, уверете се, че е предназначен за O3 Air Unit!

Dji O3 Air Unit Разглобете модула на камерата Винт Изключете Mipi кабела
Dji O3 Air Unit Разглобете модула на камерата Изключете Mipi кабела
Dji O3 Air Unit Разглобяване на видео трансмитер Изключете Mipi кабела

  

За да премахнете антената от O3 AU, свалете металната лента и разкачете UFL конекторите.

Dji O3 Air Unit Разглобяване на видео предавател Изключете антената Ufl

Най-добри настройки

O3 Air Unit Camera Settings

Разделителна способност и честота на кадрите

Най-добрата разделителна способност и кадрова честота за вашия O3 Air Unit зависи от предназначението ви. Докато 4K предлага най-висок битрейт и разделителна способност, липсва съотношение 4:3, което може да повлияе на последващата обработка. Като цяло, 2.7K 100fps е добър вариант, предлагащ съотношение 4:3, приличен битрейт и гладко видео подаване в очилата. 100 кадъра в секунда предлагат най-плавното изживяване при летене, въпреки че вашият видео редактор може да не го поддържа (тъй като повечето видео редактори поддържат само до 60 кадъра в секунда), в този случай може да искате да използвате 60 кадъра в секунда.

По-високите честоти на кадрите обикновено позволяват и по-високи битрейтове. Въпреки това, въпреки че разделителната способност не влияе на вашата FPV емисия, честотата на кадрите го прави, тъй като очилата ще показват същата скорост на кадрите, която сте избрали за запис.

Ето списък на разделителната способност/честотата на кадрите и съответния битрейт/данни на минута.

 • 1080p 120 100Mbps (750MB/мин)
 • 1080p 100 100Mbps (750MB/мин)
 • 1080p 60 80Mbps (600MB/мин)
 • 1080p 50 80Mbps (600MB/мин)
 • 1080p 30 40Mbps (300MB/мин)
 • 2.7K 120 150Mbps (1.13GB/мин)
 • 2.7K 100 150Mbps (1.13GB/мин)
 • 2.7K 60 130Mbps (0.98GB/мин)
 • 2.7K 50 130Mbps (0.98GB/мин)
 • 2.7K 30 80Mbps (600MB/мин)
 • 4K 120 150 Mbps (1,13 GB/мин)
 • 4K 100 150 Mbps (1,13 GB/мин)
 • 4K 60 150 Mbps (1,13 GB/мин)
 • 4K 50 150 Mbps (1,13 GB/мин)
 • 4K 30 110Mbps (0,83GB/мин)

ISO и скорост на затвора

Настройката на ISO и скоростта на затвора на Auto работи добре за повечето условия на FPV осветление. За да направите това, плъзнете нагоре, изберете първата опция (Режим) и изберете Автоматично.

Dji Goggles 2 OSD меню Режим на настройки на камерата Автоматично Ръчно

Когато използвате ND филтър обаче, трябва да използвате ръчен режим. Задайте възможно най-ниско ISO и изберете фиксирана стойност на скоростта на затвора според скоростта на кадрите, като например една над два пъти скоростта на кадрите, за да увеличите максимално предимствата на ND филтрите . Но ако не правите нищо сериозно с кадрите от въздушния модул O3, тогава няма нужда да използвате ND филтри според мен.


Цвят

O3 Air Unit предлага два цветови режима: нормален и D-Cinelike. D-Cinelike осигурява плосък цветови профил, улавящ по-широка цветова гама, динамичен диапазон и тонален диапазон за по-голяма гъвкавост при градиране на цветовете. Това обаче се отразява и на това, което виждате в очилата.

Нормалният цвят се препоръчва за повечето употреби, тъй като изглежда по-добре в очилата. Ако планирате да оцветите вашите кадри, D-Cinelike може да е по-добрият избор. За да промените цветовия режим, плъзнете нагоре и намерете последната опция (Цвят) в менюто.

Dji Goggles 2 Osd меню Настройки на камерата Цвят Видео Качество Съотношение Fov Eis Стабилизация


EV

EV или стойността на експозицията може да се регулира според вашите предпочитания.

Ако смятате, че настройките по подразбиране са твърде тъмни, помислете за увеличаване на EV до +0,3. За да регулирате EV, плъзнете нагоре върху тракпада и намерете опцията в настройките на камерата.


Острота

Задайте остротата на -1 за оптимално качество на изображението.

За да направите това, плъзнете надясно, отидете на Настройки=>Камера=>Разширени настройки на камерата.

Dji Goggles 2 OSD меню Разширени настройки на камерата Острота Намаляване на шума

Регулирането на остротата може да има забележим ефект върху изображението, а -1 осигурява добър баланс между мекота и прекомерно изостряне.

Dji Goggles 2 Настройки на камерата Sharp +2 0 2 Сравнение

Намаляване на шума

Задайте Noise Reduction на -2 за най-ясно изображение. Тази настройка може да има по-фин ефект, но намаляването на шума може да подобри детайлите, особено в по-тъмните области.


EIS

EIS или електронната стабилизация на изображението е опция за използване на вградената технология Rocksteady за стабилизиране на кадри, записани от O3 Air Unit. Имайте предвид, че това не засяга това, което виждате в очилата, а само записаните видеоклипове.

Изключването на EIS означава, че видеото не е стабилизирано, но ще записва с жироскопични данни за стабилизиране след обработка с помощта на Gyroflow. Този метод предлага повече опции за персонализиране за стабилизиране. Имайте предвид обаче, че данните от жироскопа се записват само когато FOV на камерата е настроен на Wide или Normal .

За най-добри резултати се уверете, че вашият четворък е относително без вибрации, което е от съществено значение както за Rocksteady, така и за Gyroflow. DJI препоръчва използването на 48KHz PWM честота на вашия ESC 


Заключение

Преглед на въздушния модул Dji Goggles 2 O3

Сигнал

Що се отнася до производителността на сигнала, O3 Air Unit определено се откроява като значително подобрение спрямо Vista и оригиналния Air Unit. Качеството на изображението е забележимо по-добро, с подобрено проникване на сигнала и впечатляващ 4K вграден запис със стабилизация на изображението. Според мен допълнителните разходи си заслужават в сравнение с оригиналния Air Unit и Vista. Все пак трябва да се отбележи, че инсталирането на O3 в съществуваща рамка може да бъде малко предизвикателство.

O3 Air Unit може да не е най-добрият вариант за микро дронове поради своя размер и тегло. По-подходящ е за по-големи четириколки като 5″ и за свободен стил или кинематографично летене. Въпреки това, по-малки дронове все още могат да се използват с O3, ако вградените възможности за запис са по-важни от теглото.

За състезания и агресивни полети в затворени пространства, където времето за реакция е от решаващо значение, други системи с по-ниска и по-последователна латентност, може да са по-добър избор. Освен това представянето на O3 при слаба светлина не е толкова силно, колкото другите опции на пазара в момента.

Не е заместител на GoPro

Въпреки че O3 Air Unit може да записва в 4K и предлага стабилизация на изображението, той може да не е подходящ заместител на специална екшън камера като GoPro . Едно ограничение е, че 4K записът е наличен само в съотношение 16:9, което може да доведе до повече изрязване и по-ниска разделителна способност в сравнение с използването на 4:3. O3 Air Unit също изисква внимателно боравене, за да се избегнат проблеми с вибрациите и трептенията, за да работят ефективно функции за стабилизиране като Rocksteady или Gyroflow.

Друго съображение е, че промяната на настройките на камерата на O3 Air Unit може да повлияе на FPV изживяването на потребителя и да го направи по-малко гъвкав в сравнение с използването на GoPro. Освен това може да е предизвикателство да се избегне попадането на подпори или други части на дрона в кадъра по време на HD видеозапис поради това как обикновено се монтира FPV камерата.

Докато качеството на изображението на O3 Air Unit се подобрява и може да бъде сравнимо с по-старите модели GoPro, най-новите камери GoPro все още имат по-добро качество на изображението като цяло. Следователно, може би е най-добре да разгледате O3 Air Unit като достоен заместител на по-старите модели GoPro, а не като пълен заместител на модерна GoPro.

Купете очилата DJI FPV Goggles V2:

Вземете DJI Goggles 2 тук:

Вземете DJI O3 Air Unit тук:


Плъзнете надясно, за да отидете в системното меню, Състояние => Превключвател => DJI FPV Air Unit .

Летенето с O3 е много по-добро от Vista. Само въз основа на моето тестване, Vista с G2 изглежда има много по-нисък и по-малко стабилен битрейт, никога не надвишава 45Mbps и пада до около 20-30Mbps или дори 10Mbps доста бързо, ако сте зад дървета, но все още мога да летя доста далеч обаче (1км+). Все още не съм го натиснал до границата на обхвата. Също така не можете да промените изходната мощност, тя се управлява динамично от системата точно като O3. И DVR записът трябва да се стартира ръчно, активирането не стартира DVR автоматично, което според мен е грешка. дано се оправи скоро.

10-битов цвят за DJI O3 Air Unit

Актуализирано на 07 януари 2023 г

С най-новия фърмуер V01.02.0000 е наличен 10-битов цвят за O3 Air Unit в цветен режим, подобен на D-Cine.

Това, което 10-битовият цвят прави на вашите кадри, е, че в резултат ще изглеждат по-реалистични, защото съдържат повече информация за цвета и имат по-голяма дълбочина на цвета, а преходите между различните цветове изглеждат по-естествени.

Аксесоари:

ND филтри

Flywoo ND филтър за O3 Преглед: https://drones.bg/magazin/dronove-dji/avat

История на редактирането

Статията е преведена от https://oscarliang.com/