Гид за избягване на препятствия

Представяме ви най-доброто ръководство за безопасно летене за потребителски дронове на DJI

Открийте забележителната функция за избягване на препятствия, научете как да я активирате без усилия и изследвайте средите, където вашият дрон може да избягва препятствията. Придобийте увереност при справяне с инциденти с отлитане на дрон и катастрофи. Вашият безопасен полет е наш основен приоритет!

Приложими продукти: DJI Mini 4 Pro, DJI Air 3, DJI Mavic 3 Pro, DJI Mavic 3 Classic, DJI Mavic 3

🚁 Отключете силата на вашия дрон за избягване на препятствия.

⚙️ Възползвайте се от „пълно избягване на препятствия“ в три прости стъпки.

📡 Бъдете бдителни и избягвайте специфични среди за полет.

Система за избягване на препятствия

Системата за визуализация и инфраред сензорната система служат за “очи” на системата за избягване на препятствия. Преди излитане, уверете се, че изобразените по-долу компоненти са чисти и невъзпрепятствани, за да предотвратите “ослепяване” на системата за избягване на препятствия.

Гид за избягване на препятствия

След излитане, проверете статуса на системата за визуализация, показващ се в горния десен ъгъл на приложението. Ако се изписва „unavailable”, проверете отново възпрепятствения статус на системата за визуализация и се уверете, че функцията за избягване на препятствия е включена.

Гид за избягване на препятствия

Съвет: Премахнете протектора на гимбъла преди излитане.

Изграждане на стратегия за безопасност, според вашите изисквания

Три стъпки за активиране на „Пълно избягване на препятствия” („Full Obstacle Avoidance”).

Стъпка 1: Настройване на полетна асистенция

Отидете на Системни настройки > Безопасност > Полетна асистенция. Изберете Подмини/Bypass (дронът автоматично подминава засечени препятствия) или Стоп/Brake (дронът автоматично кръжи).

Гид за избягване на препятствия

Съвет: Препоръчва се да зададете подминаващата опция на „Нормално”.

Стъпка 2: Настройване на радарната карта

Уверете се, че „Покажи радарната карта/Display Radar Map” е активирано.

Гид за избягване на препятствия

Камерата ще показва засечените препятствия в реално време. Ако има препятствия, цветовете оранжево (2.5-5 м) или червено (0-2.2 м) ще се показват, в зависимост колко близо е дронът до обект.

Гид за избягване на препятствия

Съвет: Индикаторът за поведение, намиращ се в долния ляв ъгъл на екрана ще изписва червени или оранжеви предупреждения, за да ви уведоми за препятствия наоколо. Обръщайте внимание на тези сигнали.

Стъпка 3: Настройване на функцията за дистанционно управление

Избирането на „Нормално” (N) или на „Кино” (С) ще активира функцията за избягване на препятствия.

Гид за избягване на препятствия

Внимавайте със заобикалящата среда

1. В следните случаи, работата на системата за визуализация може да бъде афектирана. Бъдете бдителни към средата на летене и удържайте контрола върху дрона. Летете внимателно при:

– Водна повърхност
– Клони на дървета
– Контражурна светлина
– Електрически жици и стълбове
– Нощно време и при ниска осветеност
– Прозрачни предмети
– Монохроматична ситуация

2. Уверете се, че няма никакви препятствия между дрона и дистанционното управление по време на полет. Избягвайте да летите в непосредствена близост до сгради, планини, гори и мостови тунели. В противен случай дронът може да изпита отклонения или да претърпи сблъсък.

3. Когато срещнете препятствия, въздържайте се да се приближавате. Препоръчително е да натиснете бутона „Паузирай полет/RTH” за временно стопиране на летенето. Допълнително, леко бутнете контролният стик в посоката без препятствия, за да увеличите разстоянието и да се отдалечите от тях.

Използвайте „Намери моя дрон”

Ако дронът ви претърпи сблъсък или отлети, функцията „Намери моя дрон” в приложението на DJI помага за локализирането на дрона.
За да локализирате вашия дрон, отидете на Профил и Намери моя дрон. Вземете под внимание вашата моментна локация и координатите от последната връзка с дрона. За допълнителна помощ, може да използвате опцията „Използвай други карти/Use Other Maps” по време на търсенето.

Гид за избягване на препятствия

Съвет: Препоръчително е да държите дистанционното управление включено. Щом се свърже с дрона, кликнете „Включи светлини и звукови сигнали/Start Flashing And Beeping”, за да ви помогне в намирането на дрона.

Надяваме се тази статия да е била полезна и вече да имате повече увереност как да се справяте с различни препятствия и да си осигурите още по-безопасен полет.