Информация за поддръжката на серията дронове EVO II V1 и V2

През ноември 2022 г. от Autel Robotics актуализираха поддръжката за своите Evo II V1 и V2 модели след пускането на V3. Но поради липсата на конкретна информация и официално обръщение и много въпроси на потребителите, ще разясним точни дати и пдоробности.

Краят на производството на по-старите версии на серията EVO II не означава края на живота на обслужването на клиентите. По-долу е официалният и вече публичен план за обслужване на клиенти за серията EVO II V1 и V2.

ПродуктСпиране от производствоСпиране на обслужването на клиенти
V131 май 2021 г.31 май 2024 г.
V231 октомври 2022 г.31 октомври 2025 г.

Какво да очаквате след края на производството и преди края на обслужването на клиенти:

Услугата за ремонт все още ще бъде налична след датата на края на продукта и преди датата на края на обслужването на клиенти с тези дронове. Autel ще предложат платена или безплатна услуга за ремонт в съответствие с политиката и валидността на гаранцията на дрона. В случай, че частите не са налични за обслужване, клиентите могат да върнат оригиналния дрон на Autel Robotics за проверка на щетите, а те ще предложат план за замяна, който можете да замените с текущия си дрон V1 или V2 за до 30% отстъпка от оригиналната цена на нов дрон към следващата ви покупка от Autel Robotics.

Какво да очаквате след края на датата на обслужване на клиенти:

Услугата за ремонт вече няма да се предлага след датата на края на обслужването на клиенти. Клиентите могат да върнат оригиналния дрон на Autel Robotics за проверка на щетите, а ние ще предложим план с който можете да замените с текущия си V1 или V2 дрон с до 10% отстъпка от нов дрон от Autel Robotics.