Инструкции и съвети за безопасно и безпроблемно управление на дрон

1. Съвети за начинаещите

Управлението на дрона винаги иска свикване в началото.

Нещата, които винаги съветваме начинаещите ни клиенти, са да си заредят батериите напълно преди първия им полет и да излязат на голямо открито място извън града ( препоръчително поляна) , където няма никакви препятствия ( дървета, стълбове и други) . Така няма да има къде да се блъснете и смущения от WiFi мрежи и други. Издигнете дрона и внимателно започнете да управлявате със стиковете на дистанционното, докато не добиете много добра представа за управлението. Важно при управлението на дрон, за да постигнете максимално дълъг обхват, е винаги да насочвате антените на дистанционното към дрона. ( антените НЕ излъчват с острата си част, а с широката, дълга страна)

Инструкции и съвети за безопасно и безпроблемно управление на дрон
 

2. Особености при калибриране на дрона

Всички дронове от време на време имат нужда от калибриране на сензорите (жироскоп, акселерометър и др.) , а дроновете с GPS имат нужда от калибрация на компаса.

Ако забележите, че при издигане, дронът се държи нестабилно или тръгва сам в някоя посока, трябва незабавно да кацнете и изгасите перките. Вероятно има нужда от калибриране. При любителските дронове обикновенно това се прави по следния начин:

Докато дрона и дистанционното са включени и свързани, поставяте дрона на равна, нивелирана порърхност ( например на земята) и поставяте стиковете в определена позиция. ( При всеки дрон позицията на стиковете е различна, трябва да погледнете в инструкциите каква е комбинацията за вашия). Светлините на дрона ще започнат да мигат, а когато засвети постоянно, значи калибрацията е успешна и вече дрона трябва да е стабилен.

При по-професионалните модели калибрацията може да бъде стартирана от екрана който използвате (най-често смартфон или таблет), в приложението обикновенно има меню в което се влиза и стартира калибрацията на дрона. Най-често когато дрона се наблюдава на смартфон или таблет ви показва определени стъпки които трябва да следвате за успешното завършване на калибрацията.

 

 

Инструкции и съвети за безопасно и безпроблемно управление на дрон
 

 

Много важна е калибрацията на компаса. Ако дронът ви има GPS, трябва да правите тази калибрация винаги, когато сте пътували, променяли надморската височина, и ако дронът е бил близо до магнити. ( често срещан случай е разкалибрирането от говорителите на автомобила)
Компасът на дрона е силно чувствителен от метални и намагнетизирани обекти, затова бъдете сигурни, че няма такива близо до вас, докато калибрирате. ( Има случаи на смущение от часовници и пръстени по ръцете)
Можете да стартирате калибрацията от приложението на смартфона. Тя се извършва като въртите дрона първо хоризонтално, след това вертикално. (На екрана ще ви се появи визуализация как да въртите дрона) След като приключи калибрирането, сте готови за полет!

 

Инструкции и съвети за безопасно и безпроблемно управление на дрон
 

3. Къде можем да летим и с какво трябва да се съобразяваме 

Всеки дрон се влияе от мрежи и радио сигнали, затова при полет в градски условия винаги има малък или голям риск.

Колкото и висок клас да е дрона, не можете да очаквате пълния му потенциал в градски условия. Обхватът му пада и трябва да внимавате за околни препятствия.
Също така е силно препоръчително да не се лети над частни обекти, понеже не знаете къде може да има заглушители на сигнали, които вече са доста често срещани.
Може би вече знаете за известните No Fly зони, като в близост до летища, стадиони и други места с летящи обекти и голямо струпване на хора. Повечето полу-професионални и професионални дронове след като си хванат необходимите GPS сателити, изобщо не ви позволяват да излетите на такова място.