Как да изберем добър полетен контролер ( платка за контрол на полета )

Сега има десетки различни опции за полетни контролери. Много от тези контролери имат специфични приложения, докато други се използват по-общо. За да изберете най-доброто за вашия проект, трябва да спазвате спецификациите и да идентифицирате характеристиките, които най-добре отговарят на вашите нужди.

Как да изберем добър полетен котролер ( платка за контрол на полета ) poleten-kontroler-drones-bg-dronove

Идентифицирайте вашите нужди

Първата стъпка при избора на контролна платка е да определите какви са вашите реални нужди. За това трябва да имате представа за типа дрон, който планирате да построите, и кой фърмуер възнамерявате да използвате.

 • Ще построите многороторен дрон или такъв с фиксирано крило?
 • В допълнение към полетния контролер, коя друга електроника възнамерявате да интегрирате? (VTX, GPS, камери, светодиоди, PDB, UBEC, сензор за ток, телеметрия, други сензори)
 • Имате ли физически ограничения на пространството за разпределяне на контролната платка и друга електроника?
 • Теглото от голямо значение ли е?
 • Имате ли нужда от интегрирано OSD?
 • Ако е многоротор, имате ли нужда от PDB или ESC, вградени в контролера?
 • От голямо значение ли е скоростта на обработка?

С отговорите на тези въпроси е по-лесно да определите кои функции искате да има полетния контролер. Нека да започнем с тях:

Специфична или обща употреба

Има контролери, направени за много специфична употреба, и контролери, направени за обща употреба. Контролерите, създадени изключително за състезателни дронове, например, имат уникални характеристики като високочестотни жироскопи (32kHz), интегриран регулатор на напрежението с филтриране на мощността и изключително опростен интерфейс, често отказващ някои ненужни връзки. Например, специфични контролери за състезателни дронове обикновено имат връзките на двигателя в ъглите и рядко имат повече от 4 моторни изхода и два или три серийни порта.

Fortini F4 от FuriousFPV – Точно необходимото за състезателен дрон. - контролер полет
Fortini F4 от FuriousFPV – Точно необходимото за състезателен дрон. – контролер полет

Контролерите за общо ползване са тези, които имат по-голяма ангажираност с количеството връзки и възможността за запояване на метални щифтове. Те работят както за мулти-ротори (трикоптери, квадрикоптери, хексакоптери, окта и др.), така и за RC самолети с фиксирано крило (самолети, летящи крила, планери и др.). Жироскопът не е толкова бърз, но е по-толерантен към вибрации. Освен това те могат да имат допълнителни сензори като барометър и компас.

SP Racing F3 EVO – полетен контролер за състезателни дронове много конектори и метални пинове за свързване на серво
SP Racing F3 EVO – полетен контролер за състезателни дронове много конектори и метални пинове за свързване на серво

Брой серийни портове (UART)

Броят на серийните портове ще определи колко външни устройства можете да интегрирате с контролера. Най-основният от тях е радиоприемникът, който има SBUS връзка (или IBUS, XBUS, Spektrum, CSRF и т.н.). Но няколко други устройства могат да бъдат свързани към контролера, като GPS, радио телеметрия (SmartPort, Radio LTM, MSP и др.), Телеметрия на видео предавател (SmartAudio или Tramp), външно OSD (MinimOSD), управление на HD камера (Runcam Split ), наред с други.
Всеки от тях консумира един UART, така че трябва да планирате предварително кои устройства смятате да използвате, след което да изберете най-добрия контролер.

Обикновено броят на UART зависи от типа процесор, използван от контролера.

 • F1 има два UART и може да има още два SoftSerial порта.
 • F3 има три UART и може да има още два SoftSerial порта.
 • F4 има пет UART и може да има още два SoftSerial порта.
 • F7 има осем UART.

Въпреки това, имайте предвид: много контролери не предоставят всички възможни UART за процесора. Някои контролери може също да споделят UART с USB връзката, което може да изисква действие за заобикаляне на това ограничение. Освен това не всички контролери ви позволяват да активирате SoftSerial. Важно е да проучите всеки кандидат-контролер, преди да изберете.

Ниво на интеграция

Има контролери с всички нива на интеграция. Някои контролери дори не идват с USB / сериен интерфейс (като CC3D например, който го емулира чрез софтуер), докато други са изключително интегрирани (могат да имат UBEC, OSD, ESC и няколко сензора на една платка). Нека да опишем подробно, някои аспекти:

Компас и барометър

Някои контролери имат интегриран компас и/или барометър. Тези сензори са полезни само в RC самолети, които ще имат автономно пилотиране. В мини-квадрокоптерите (състезателни дронове) тези сензори не се използват. Контролерите, създадени специално за тези дронове, нямат тези сензори.

OSD

flight-controller-osd-poleten-kontroler
flight-controller OSD полетен контролер

Нарастващата популярност, интегрираното OSD значително улеснява използването на OSD. Преди това беше необходимо да има UART само за OSD, освен че отделна платка заема повече място и използва повече проводници. Интегрираното OSD на контролера прави всичко по-лесно и инсталацията става по-чиста, както и освобождаването на един UART за друго устройство.

UBEC

Всеки полетен контролер се нуждае от 5V източник на захранване, за да работи. Най-често срещаният начин за предоставяне на този източник на енергия към контролера е чрез използване на PDB с интегриран UBEC. Все по-често обаче се срещат контролери, които приемат захранване директно от батерията (от 2S до 6S), защото имат интегриран UBEC и не зависят от външен такъв. UBEC обикновено не е много мощен, но е достатъчен за захранване на самия контролер, радиоприемника и камера с ниска мощност.

PDB

escs-pads-fc-poleten-kontroler-drons-bg-drones-bg

Основната функция на PDB е да разпределя мощността на батерията към ESC. Някои PDB също имат интегриран UBEC. AIO (All in One) контролерите са тези, които свързват PDB и контролера към една карта. Обикновено те са малко по-големи от конвенционалните контролери, защото имат подложки за запояване за ESC. Този тип контролер също има интегриран UBEC.

ESC

Как да изберем добър полетен контролер ( платка за контрол на полета )

Някои контролери могат дори да интегрират ESC. Има 4 ESC на една платка, споделящи пространство с контролера. Предимството е, че инсталацията е изключително чиста и лека. Недостатъкът е, че ще трябва да смените цялата платка, ако някой от ESC представлява проблем.

Съвместимост с различни фърмуери

Основният фърмуер в момента е BetaFlight и InavFlight. Въпреки че повечето контролери се поддържат и от двата фърмуера, не всички са. Така че винаги е добре първо да проверите дали фърмуерът, който искате да използвате, ще бъде съвместим с контролера, който възнамерявате да използвате.

Скорост на обработка

Основно има четири микроконтролера, използвани в платките на полетния контролер. Всички те са произведени от STM Electronics, всички са 32-битови, но имат малки разлики, които променят възможностите на всеки контролер.

STM32F1 = Наричани още само „F1“, те са първото поколение 32-битови контролери. Най-популярни бяха Naze32 и CC3D. Работи на 72Mhz. Контролерите, използващи този процесор, се считат за остарели и вече не се поддържат от най-новите версии на BetaFlight и Inav. Използвайки тези контролери, ще бъдете ограничени до по-стари версии на тези програми.

STM32F3 = Известни само като “F3”, те са второто поколение 32-битови контролери. Има десетки различни контролери, които използват този процесор, като най-известните са SP Racing F3, Omnibus F3, Lux Racer F3 и други. F3 CPU също работят на 72Mhz, но имат интегриран математически копроцесор, който помага много при изчисления на числа с плаваща запетая. Така че на практика те са много по-бързи от F1 CPU.

STM32F4 = или само „F4“ е процесорът, който се използва най-често в новите дизайни на контролерите. Има десетки (може би дори стотици) различни контролери, използващи този процесор. Работи на 180Mhz, така че е много по-бърз от F3. Той е в състояние да изпълнява BetaFlight с PID Loop 16kHz с много място за растеж (означава, че алгоритъмът за стабилизиране се случва 16 000 пъти в секунда!). Недостатък обаче е, че UART на чипа F4 не могат да бъдат инвертирани чрез софтуер, така че платката трябва да има хардуерни инвертори, което изисква известно планиране при използване на устройства, които се нуждаят от инверсия (като SBUS и SmartPort).

STM32F7 = или просто „F7“ е най-бързият и най-пълноценният процесор, наличен днес (и по-скъп, разбира се). Има някои контролери, които вече използват този процесор, като KISS FC V2 и Omnibus F7. Няма недостатъци в сравнение с предишните модели (с изключение на цената). Работи на 216Mhz.

Източник: https://fpvsampa.com/how-to-choose-a-good-flight-controller-board/

DJI, Hubsan, Syma или друг модел нашият Сервиз за дронове е на линия за вас винаги! Позвънете на 0876 996 167 Сервиз на дронове ремонт

Drones.bg – Онлайн магазинът за дронове на България – Продажба на професионални дронове, любителски дронове, рейсинг дронове, детски дронове, електроника, камери, екшън камери, GoPro, DJI и други.
Заповядайте сега и се доверете на качеството, за което получавате и гаранция!

За всички “дронаджии” направихме и първият български форум за дронове – https://forum.drones.bg

drones.bg, магазин за дронове, сервиз дронове, дрон, дронове, рейснинг дрон, drones bg, състезателен дрон, рейсинг дронове, части дрон, ремонт на дрон, камера за дрон, квадрокоптер, квадрокоптери, дрон с камера, dji дрон, dji dron, Dji, Autel дрон, Hubsan дрон, Xiaomi дрон, 3DR Robotics дрон, BetaFPV дрон, iFlight дрон, Yuneec дрон, Syma дрон, Eachine дрон, JJRC дрон, Visuo дрон, Parrot дрон, професионален дрон, евтин дрон, професионални дронове, детски дрон, детски дронове, нови дронове, продажба дрон, онлайн магазин дронове, търси дрон, продава дрон, цена дрон, услуги дрон, сервиз дрон, дрон цена, drons.bg