Какво е дигитален компас (Headless mode) и как работи?

Често задаван въпрос от новите пилоти на дронове е каква е функцията на квадрокоптера Headless? За да разширите знанията си за квадрокоптерите и дроновете, тази статия отговаря на този въпрос. Режимът Headless понякога се нарича и режим без грижи или режим без глава.

Тази функция по едно време беше достъпна само в по-модерните и скъпи дронове. Въпреки това, с напредъка в технологията за контрол на миниатюризацията, сега функцията за режим без глава се предлага на дронове за деца. Затова е важно да разберете какво прави режимът Headless, тъй като това може да е функция на вашия текущ или следващ дрон.

Преди да обясним режима Headless, трябва да обсъдим посоките на квадрокоптера. Със симетричната структура на повечето квадрокоптери е трудно да се знае коя страна е отпред, отзад, отляво и отдясно. За да се идентифицират, предната част на дрона има отличителни цветове, докато гърба е с алтернативен по-тъмен цвят, като син или черен. Ако не е оцветен, тогава дронът ще има цветни LED светлини, които определят предната част с червени светлини, а задната с друг цвят.

Проблемът с насоката на дрона

Вземете този пример, за да ви помогне да си представите какво прави режима Headless. Представете си поставянето на дрона на земята с червените LED светлини, обърнати далеч от вас, така че посоката напред на дрона е същата като вашата посока напред. Сега завъртете дрона на 90 градуса надясно, така че дясната страна на посоката на дрона да бъде насочена право към вас. Сега, когато излетите с дрона и натиснете напред, дронът ще лети напред според собствената си посока, но спрямо вас той лети надясно.

Сега като имате предвид, че можете да въртите дрона на 360 градуса, ще разберете, че има само една ориентация, в която посоката на дрона напред също е вашата посока напред. И така, как да летите, когато посоката напред на дрона се променя? Е, ако сте близо до дрона и можете да видите LED светлините, тогава можете да проследите кой път е посоката на дрона напред. Когато обаче дронът е на разстояние от вас, е трудно да разпознаете посоката на дрона напред. И така, как да разрешите този проблем? Е, този проблем решава режимът Headless.

Функцията Headless

Когато летите в режим Headless, бордовият полетен компютър винаги подравнява движенията на дрона, за да бъдат относителни към контролера. Така че няма значение в коя посоката е насочен дрона. Когато натиснете напред, дронът се движи напред спрямо вашата посока, а не спрямо предницата на дрона. Същото се отнася и за движението наляво или надясно.

Така функцията за режим без глава премахва необходимостта да следите ориентацията на квадрокоптера. Това може да направи летенето на дрона много по-лесно. Представете си как давате контролера на квадрокоптера на малко дете, което няма търпение да хвърчи с дрон. Сега помислете как ще обясните проблема с ориентацията на дете. Някои деца може да разберат, но повечето ще бъдат объркани с концепцията. За тях има само предни, леви и десни посоки спрямо тях.

Активирането на режим Headless премахва това объркване. Сега детето може да лети с посоките, с които е свикнало. В крайна сметка те ще разберат този проблем с посоката, но засега могат просто да се насладят на летене на квадрокоптера си.

За да си представите ефекта от режим Headless, погледнете фигура 1 и фигура 2 по-долу. Тук използваме само 2D движение и игнорираме нагоре и надолу. На контролера ще преминем НАПРЕД, НАДЯСНО и НАЗАД. На фигура 1, където летим без Headless режим, движението ще бъде относително към насоката на квадрокоптера.

На фигура 2, същото движение НАПРЕД, НАДЯСНО и НАЗАД се изпълнява, когато Headless функцията е включена. С режим Headless ще се движим спрямо контролера. Няма значение в коя посока е насочен квадрокоптерът. При активиран режим без глава, той винаги ще се движи спрямо посоката на контролера.

Какво е дигитален компас (Headless mode) и как работи?

Fig 1. Летене БЕЗ Headless режим

Какво е дигитален компас (Headless mode) и как работи?

Fig 2. Летене С Headless режим

Използване на Headless режим

За да използвате функцията Headless, за по-евтините дронове трябва да я активирате, преди да излeтите. Затова поставете квадрокоптера долу пред себе си, като посоката на дрона напред ще бъде равна с посоката ви напред. Сега активирайте режим Headless и излетете. Сега посоката на предницата на дрона няма да има значение и можете да летите спрямо вашите посоки. За по-усъвършенстваните квадрокоптери, които са оборудвани с цифров компас, можете да активирате функцията за режим Headless при полет, така че не забравяйте да проверите ръководството за употреба.

С този режим активиран, много по-лесно можете да контролирате вашия дрон. Дори когато предницата на дрона е насочена точно към вас и натиснете напред, дронът няма да се блъсне във вас, а ще се отдалечи от вас. Това е приятна функция за новите пилоти на дронове и може да предотврати загубата на контрол, когато загубите следа от ориентацията на вашия дрон.

Headless Режим равносметка

Функцията Headless режим на дроновете е идеална за начинаещи пилоти на дронове. Някои пилоти се мръщят на тази функция и настояват да се научите как да летите с тази функция изключена. Въпреки това, функцията Headless е добра за начинаещи пилоти и е полезна в някои ситуации, при които губите ориентацията на квадрокоптера. Надяваме се, че тази статия отговори на въпроса ви какво представлява режимът Headless.