Първи полет с дрон

 Как се  управлява дрон? Полетете с нас 🙂

При първи полет с дрон трябва да си подберете локацията добре, за предпочитане е да е чисто място без дървета, жици, стълбове и др. , а настилката да е слегнала трева (за по меко приземяване или падане).
Също така не се препоръчва да летите във вятър (особено първите полети). Друго задължително условие е всички батерии да са напълно заредени (батериите на дрона, на дистанционното, ако използвате смартфон или монитор също), можете да прочетете другата Ни полезна статия относно съхранението и зареждането на Li-Po батериите. Препоръчително е да носите слънцезащитни очила, първо заради слънцето и второ за да не Ви влезе нещо в окото.

Управление и стикове на дистанционното

Преди първия полет с дрона трябва да научите командите и бутоните на дистанционното и кой за какво служи. Стиковете за управлеие са два, един отляво и един отдясно. Важно е да се знае, че съществуват няколко “Режима” за управление: Mode 1, Mode 2, Mode 3, Mode 4. При смяна на режимите се променят и командите подавани от всеки стик. В Европа се използва Mode 2.

 

Първи полет с дрон

 

Ляв Стик

Левия стик контролира вертикалното издигане и спускане на дрона както и въртенето му около остта. Официалните термини са “Yaw” (Въртене около остта) and “Throttle”(Газ или още издигане/спускане).

 • Отклонението на левия стик на ляво или дясно завърта дрона около остта му съответно по-часовниковата стрелка или обратно на нея. 
 • Отклонението на левия стик на горе или доло издига и смъква дрона вертикално.

Десен стик

Този стик контролира изцяло хоризонталното движение на дрона в пространството. Официалните термини са  “Roll” (Движение наляво/надясно) и “Pitch” (Движение напред/назад).

 • Отклонението на десния стик на ляво/дясно придвижва дрона съответно на ляво или дясно.
 • Отклонението му на горе или на доло придвижва дрона напред или назад.

 

 

 Дронове за тренировка и предполетна подготовка

Ако обмисляте да си купите скъп дрон, но се притеснявате да се учите на него, може да си вземете  по-евтин вариан ,дрон от рода на Syma X5SW, Syma X5C-1 за да придобиете пилотски умения, след което уверени в себе си да полетите с по-скъпия дрон.

Други много подходящи модели дронове са:

 1. Eachine H8 Mini – малък дрон с който може да тренирате и вкъщи
 2. Eachine Е010 – също малък и здрав дрон за трениране в закрито помещение
 3. JJRC H31 – здрав и влагоустойчив дрон със среден размер
 4. Syma X5SC – дрон с камера подходящ за открито
 5. JXD 509W – дрон с барометър и камера която се наблюдава в реално време на смартфон
 6. Syma X8HW – голям и мощен дрон с камера която се наблюдава на смартфон. Подходящ за летене на открито.
 7. Hubsan H501S – професионален дрон с 1080P камера, GPS позициониране, автоматични функции, FPV наблюдение.

 

Преди всеки полет с дрона е хубаво да правите така наречената предполетна подготовка, която включва:

 1. Зареждане на дрон, дистанционно, смартфон/монитор.
 2. Поставяне на карта с памет с достатъчна големина в дрона, ако ще снимате.
 3. Проверка на метерологичните условия

Непосредствено преди полет:

 1. Проверка на техническото състояние на дрона и перките (напуквания по корпуса, наранявания по перките, проверка за вибриращи елементи).
 2. Запознаване с терена (Дървета, сгради, стълбове, жици).
 3. Избиране на летатателна площадка за излитане/кацане и обезопасяването и (ограждане ако е необходимо за да не преминават хора и животни).
 4. Планиране на полета (захождане за обектите които ще се снимат и др.).
 5. Калибриране на дрона ако е необходимо (компас, жироскоп, акселерометър и др.)

Съвети:

 1. Винаги при излитане задръжте дрона на около 2-3 метра височина пред Вас за 5-10 секунди и следетете за странни шумове и нестабилност на дрона. Ако всичко е наред може да продължите с полета.
 2. Не летете над хора .
 3. Не летете много близо до сгради.
 4. Летете така че винаги да имате пряка видимост с дрона.
 5. Не летете в близост до летища, кули, големи антени и др.
 6. Ако летите над частен имот поискайте съответното разрешение.
 7. Не употребявайте алкохол и други опиати преди полет.
 

 Първият полет

Преди всяко пускане на дрона се уверете, че повърхността на която сте го поставили е максимално равна. Включете дрона и дистанционното. Някои дронове автоматично се опознават (синхронизират) с дистанционно, но при други е нужно опознаването дрон-дистанционно да стане с ваша помощ. Най-често при включване първо на дрона и след това  на дистанционното е необходимо левия стик (Газта) да се плъзне максимално нагоре след което максимално надоло. Това е процедурата по сдвояване.

Ако дрона е снабден с камера и тя се наблюдава на монитор или смартфон е необходимо да включите монитора или да свържете смартфона с дистанционното (чрез кабел или безжично с WiFi). След това пускате приложението с което наблюдавате(при смартфон).

Завъртане на моторите и излитане

Включването на моторите при различните дронове става по различен начин, но общо взето начините са два. При дроновете с барометър става чрез команда подадена от двата стика, обикновенно двaта стика се дават в положение надоло и навътре към центъра на дистанционното или  на дистанционното има специален бутон за излитане/кацане (Take off/Landing). След като се развъртят моторите с подаване на газ се увеличават оборотите на всички мотори и дрона започва да се издига.
При дроновете без барометър развъртането на моторите и излитането става само чрез подаване на газ.

 

Кацане

Когато сте позиционирали дрона над точката подходяща за кацане, плъзнете стика за газта плавно надоло докато започне дрона да се снижава бавно. Не давайте стика за газта рязко надоло защото дрона ще започне бързо да се снижава. Когато дрона е на 10 см. от земната повърхност отнемете газта докрай и го задръжте така докато изгаснат перките.

Упражнения във въздуха за трениране 

При някой неща за да станем добри си трябва много практика и при пилотирането е така. Ще започнем с някои лесни движения на дрона. Имайте предвид, че за някои от тях ще Ви е необходимо по-голямо въздушно пространство за да ги изпълните.

Квадрат

Една от най-лесните маневри, която се прави само с десния стик като няма да се притеснявате как е ориентирана предницата на дрона.

Завъртане на 180 градуса

Това е лесно упражнение което се изпълнява и с двата стика на дистанционното. Придвижвате дрона напред с десния стик след което с левия стик наляво или дясно, завъртате предницата на дрона на 180 градуса и с десния стик го връщате наобратно.

 Това упражнение Ви позволява да разбетере как лети дрона при промяна на ориентацията му.

Квадрат с насочване на предницата

Това упражнение много наподобява първото, но тук трябва да бъде насочена предницата на дрона по посоката му на летене.  Предницата се насочва с левия стик на ляво или дясно.

Окръжност

Ето и едно по-сложно упражнение за изпълнението на което е нужно да работите с двата стика едновременно. С десния стик движите дрона напред, а с левия стик го въртите леко около остта му в зависимост от посоката на окръжноста.

Осморка

При това упражнение трябва да промените посоката на окръжността. Трябва да направите две окръжности една с въртене наляво и една надясно.

Въртене около обект (орбита)

Много полезно упражнение което често може да използвате занапред когато искате да заснемете даден обект от всички страни. Тук целта е винаги предницата на дрона да е насочена към центъра на окръжноста.

В заключение

Може би има неща които сме пропуснали и които ще изникнат когато започнете да летите, но винаги мислете преди да излетите за безопасността, както на Вас така и на околните. Съобразявайте се с метеорологичните условия, не прекрачвайте границата на възможностите на дрона. Преди първия полет прочетете внимателно ръковоството за употреба на машината която пилотирате.

Практиката е в основата на доброто пилотиране и правенето на страхотни видеа и снимки!