Ревю на дрон MJX BUGS B5W

MJX е един от най-търсеният производител днешно време, които не планират скоро да спрат с изработването на нови модели. След като Bugs 2 серията получи признания от цялата индустрия, разположените в Китай гиганти насочват вниманието си в друга посока.

 

И така се появи дронът MJX Bugs 3 Pro, успешно подобрена версия на известния MJX Bugs 3. С разнообразие от допълнителни функции и несравнима надеждност, със сигурност ще бъде един от най-добрите среден клас дронове за годината.

Ревю на дрон MJX BUGS B5W

MJX Bugs 5W Преглед
Само че, обявеният на скоро дрон Bugs 5W със сигурност ще е голям конкурент. Това е страхотна машина, даже – най-вероятно е дронът с най-добрата камера, който MJX някога са създавали. Подобно на B2W, този дрон е с невероятна камера, но също така и с допълнителни специални трикове. Затова, без да се бавим повече, да разгледаме дронът MJX Bugs 5W! 

BUGS 5W – Характеристики

 

  • Полетно време: 18 минути;
  • Обхват: 300-500м;
  • Камера: 1080р;
  • Сензори: барометър, акселерометър, 6-осен жироскоп;
  • Технологии: GPS, Задържане на височината, RTH, Механичен гимбал;
  • Размери: 350 х 350 х 90мм;
  • Батерия: 7.4V 1800mAh LiPo;
  • Зареждане: 240 минути;
  • Дистанционно управление: Физически контролер.

 

MJX BUGS 5W REVIEW – Плюсове и минуси

Плюсове

Страхотен Дизайн

Комбинация от най-добрите качества на предшестващите Bugs модели! Дронът Bugs 5W е със същите размери като B2W и с 310мм диагонал. Характеризира се с агресивен вид с познатите ни „очи“ в предната част. Малко по-издигнат е от B2W, за да има достатъчно място за камерата и гимбала, които не а монтирани върху главната рамка, а под нея.

 

Механичен Гимбал

Нашето мнение е, че най-добрата добавка към този е дрон, е именно механичният гимбал. Не е от онези 3-осни чудовища, които струват цяло състояние. Не – това е 1-осен гимбал, който може да се регулира до 90 градуса. Не само че предлага регулиране на ъгъла по време на полет чрез дистанционното управление, но също така се спрява перфектно при елиминиране на вибрации и смущения, когато улавяте въздушни кадри.

 

Страхотен Обхват

Благодарение на подобреното дистанционно управление, което работи с изцяло нов протокол, MJX Bugs 5W е с максимален обхват до приблизително 400 метра. Разбира се това е в извънградски условия. В града обхватът пада значително от наличието на рутери и други излъчватели които работят на същатата честота.

 

Набор от Функции

GPS, задържане на височината, 3 типа за прибиране вкъщи и до 500 метра FPV предаване в реално време. Bugs 5W е оборудван с всичко необходимо ако планирате на навлезете в сферата на дроновете. В комбинация с механичния гимбал – можете да улавяте висококачествени изображения.

 

Минуси

Полетно време

Въпреки че дронът е страхотен избор предвид интуивността и цената си, винаги може да се иска допълнително полетно време. Не ни разбирайте погрешно, 18-минутно полетно време е много добре като характеристика, но винаги може и още.

Перфектна комбинация от преуспелите му предшественици

Да започнем с очевидното – MJX Bugs 5W е очарователен дрон. Благодарение на примигващите „очи“ в предната част, повдигнати крака и цялостно агресивния вид – дронът наистина изпъква на фона на другите дронове.

Качеството, с което е изграден този дрон, е меко казано невероятно. Въпреки че говорим за дрон изграден от пластмаса, това не е от евтината пластмаса, която очакваме при крайно евтините модели. Пластмасата на дрона Bugs 5W е силно устойчива и на допир високото качество се усеща, дори при опити за огъване на корпуса. Същото може да се каже и за Bugs 2 серията, която много вдигна летвата, когато говорим за качество на материал.

 

Снимайте въздушни видеа на професионално ниво с хардуерно стабилизираната камера

Да, най-голямата разлика между 5W и 2W е именно камерата. Този дрон пристига при вас с напълно нова и шлифована камера. Говорим за 1/3-инчова 8MPX CMOS сензор. Прави страхотни селфита без неприятния fisheye ефект.

 

Видеата също са прекрасни – 1080р @ 30fps е перфектно решение предвид цената. Най-важното качество в случая е 1-осният механичен гимбал, който е вграден. Това елиминира вибрациите в кадрите и ви позволява да регулирате ъгъла на заснемане директно с дистанционното управление.

 

Не трябва да забравяме и факта, че дронът Bugs 5W е с FPV предаване в реално време. Същият 5G Wi-Fi модул, който се среща и в 2W, с възможност да предава видео до 500 метра с определени модели смартфони. Едно е гарантирано – FPV предаването в реално време наистина спомага въздушната фотография.

 

 

Ревю на дрон MJX BUGS B5WПреработено дистанционно управление за надежден обхват

Ако не сте от най-големите фенове на оригиналното дистанционно управление, което пристига с Bugs 3 и 2 сериите, значи имаме добри новини за вас! Докато преглеждахме MJX Bugs 5W забелязахме, че изцяло са преработили дистанционното управление на дрона.Наименуван GR6221B и изглежда много по-добре от предшественика си. Дизайнът е изцяло изгладен и наподобява външността на DJI контролерите по определен начин.

 

 

Също така има 2 антени, което означава допълнителен обхват, нали така? Ако стандартът е Bugs 3, тогава да… но ако е Bugs 2W – не. Комбинацията от предавател/приемник осигурява обхват до приблизително 500 метра в идеални условия. До 200-250 метра ако живеете в район с множество смущения, които може да афектират сигнала.

 

И все пак, 400 метра, въпреки че по-малко от Bugs 2W, е изключително приятен обхват за работа, предвид че конкурентите му стигат само част от това число.

 

Имайте предвид че дистанционното управление е с вградена индикация в случай, че изгубите сигнал между дрона и контролера, или нивото на батерията на дрона стигне критично нисък заряд. MJX винаги са мислили за безопасността и тази функция го доказва.

 

Патентована система за батерията

Ревю на дрон MJX BUGS B5WМного хора (включително и някои от вас, които в момент четат) няма да харесат факта, че този дрон няма да работи с обикновените 2S батерии, които може да имат вкъщи.

Няма – дронът е с патентовано отделение за батерията, която лесно се плъзга в самия дрон и се заключва на място. Относно самата батерия, ще видите обичайната 2S 1800mAh LiPo батерия, която се среща в MJX Bugs 2W, която е невероятно мощна.

 

 

3 типа RTH за по-надеждни полети

Подобно на B2 и B3 Pro, дронът B5W е със същата 3-факторна RTH система, която предпазва дронът в случай, че го изгубите от поглед или нивото на батерията стигне критично нисък заряд. Ето един бърз поглед над функциите преди да излезете да правите тестове на дрона:

 

SMART RTH

 

Ако дронът ви се върже към поне 7 сателита,  ще може прецизно да се върне при точката на излитане чрез набор от маневри. Натискайки физическият RTH (return-to-home) бутон на дистанционното управление, включвате автоматичното прибиране при точката на излитане на дрона.

Ако искате да спрете командата след като сте я подали – просто натиснете RTH бутона отново и ще имате пълен контрол над дрона. Също така можете да го контролирате докато е в RTH режим, за да избягвате ръчно препятствия, които може да му се изпречат на пътя.

 

FAILSAFE RTH

 

Ако изпратите дрона твърде далече и изгубите поглед върху него, ако дронът изгуби сигнал с дистанционното управление за пове от 6 секунди – минава във failsafe RTH режим. Това означава, че дронът ще се върне при точката на излитане.

След като сигналът се върне, можете да натиснете RTH бутона, за да изключите автоматичното прибиране на дрона, и отново да имате пълен контрол над него.

 

Ниско ниво на батерията RTH

 

Подобно на Failsafe RTH, RTH при ниско ниво на батерията добавя още повече надеждност и спокойстви по време на полети с дрона, осигурявайки безопасно кацане при ниско ниво на батерията.

След като нивото на батерията на дрона стигне критично нисък заряд – дистанционното управление ще ви подаде звукова индикация, с което ви известява, че скоро дронът ще влезе в RTH режим.

 

GPS технология и Задържане на височината

Много хора харесват MJX Bugs 2W заради хубавата камера и възможността да поддържа едно ниво на височина без необходимостта да правят това ръчно. Дронът 5W е с GPS задържане на височината, което осигурява по-голяма прецизност. Колкото повече GPS връзки, толкова по-прецизно зависване. Тази функция е от голямо значение, когато искате да уловите перфектния кадър.

 

Мощност на MJX Bugs 5W

Ревю на дрон MJX BUGS B5W

 

Изглежда 5W и 2W споделят няколко идентични части, с най-забележимите разлики – механичен гимбал и значително подобрена камера. Това наистина са двата най-важни фактора, които оказват голямо влияние и при поръчване на дрон.

С това казано, дронът MJX Bugs 5W е с MT1806 1800Kv безчеткови мотори, които са известни с устойчивостта и мощността си.

 

 

 

 

 

Извод

Няма смисъл да задълбаваме допълнително за дрона Bugs 5W. Всички могат да се съгласят, че това е страхотен дрон, който е огромна заплаха за всичките си конкуренти. Най-доброто от всичко – именно механичния гимбал, който никой друг от конкурентите на дрона няма.