Ревю на дрон Yuneec Typhoon H

Yuneec са създавали фантастични дронове за въздушна фотография още преди терминът „дрон“ да се наложи, и компанията е стояла на върха на класациите с невероятно постояноство. Но като всеки друг производител, Yuneec са били в сянката на DJI през последните години. Без значение колко способни и иновативни са дроновете на Yuneec – изглежда не успяват да изместят DJI от трона.

Характеристики

Характеристиките и спецификациите на този дрон са невероятни и, за по-лесно, ще започнем с това, което разграничава този дрон от останалите.

Първото нещо, което ще забележите е, че дронът Typhoon H е хексакоптер. С шест ротора вместо обичайните четири – и са му необходими само 5 за полет. Тази иновативност означава, че ако загубите един ротор поради някакви причини, дронът веднага ще засече проблема и ще се върне обратно на точката на излитане, за да бъдат остранени проблемите.

Второто – за разлика от камерата на Phantom 4, която може да се регулира само нагоре и надолу, камерата на Typhoon H е монтирана върху 3-осен гимбал, с ротация на 360 градуса. Краката също са създадени с функцията да се прибират при натискане на един бутон, за да не пречат на снимките ви.

На всичкото отгоре, дронът се предлага и в модел с вградена технология за избягване на препятствия. За да сме честни, Phantom 4 също има такава функция – но докато Phantom използва визуална система за избягване на препятствия, Typhoon H използва сонарна, което означава, че може да избягва препятствия при слаба светлина или пълна тъмнина. Трябва да се отбележи, че системата е монтирана в носа на дрона и може да засича препятствия, които са директно пред него.

Още една важна забележка е, че дронът е с разнообразие от автономни полетни режими. Също като 3DR Solo и Phantom 4, дронът Typhoon H е с режими като Cable Cam, Orbit, Follow и други – повечето от които са насочени както към контрола над дрона, така и върху камерата.

Заслужава си да споменем и дистанционното управление – контролер ST16. Това означава, че не е необходимо да имате таблет или смартфон за да използвате пълния потенциал на дрона – за разлика от Phantom 4 и 3DR Solo.

Дистанционното управление е същинско чудовище. Като допълнение на разнообразието от бутони и плъзгачи, контролерът е с вграден 7-инчов екран за изобразяване на телеметрични данни, предавае на видео в реално време от камерата на дрона и достъп до допълнителни функции и режими на полет.

Контролерът ST16 не е единствения предавател, към който дронът може да се свърже. Можете да свържете дронът с две различни дистанционни управления по едно и също време, и да използвате едно за контрол над дрона, а другото – за камерата.

Качество на изработка и издръжливост

Като цяло, това е един много издръжлив дрон, но със сигурност не най-издръжливия, който сме виждали. При различни тестове с умерени удари и сблъсъци – не сме сигурни, че дронът би издържал на тежък удар.

Причината за това изглежда са сгъваемите рамена на дрона. Не ни разбирайте погрешно – сгъваемите рамена са повече плюсово отколкото минусово качество, но това може да е нож с две остриета. От една страна, сгъваемият дизайн на дрона го прави лесен за транспортиране, но от друга – именно тази гъвкавост го кара да е една идея по-уязвим от това, което би ни се харесало. Рамената и шасито най-вероятно ще останат непокътнати, но не можем да гарантираме са връзките, които ги държи намясто. С това казано, тези връзки са единственото слабо място на това въздушно чудовище.

Батерия и зареждане

Спецификациите от производителя твърдят, че дронът е с 4s 14.8V, 5400mAh, 79.9Wh LiPo батерия, което би означавало, че дронът трябва да е с полетно време до приблизително 25 минути при оптимални условия. За да тестваме тези твърдения, поставихме напълно заредена батерия, включихме дрона и го накарахме да зависне, наблюдавайки го. При най-малко изискващите условия дронът стоя във въздуха до приблизително 23 минути и 20 секунди. Ако летите една идея по-екстремно, ще имате между 19-21 минути преди дронът да включи защитите си и автоматично да се върне при точката на излитане.

След като изтощихме батерията изцяло я включихме да се зарежда и пуснахме таймера. От началото до края, отне малко над 2 часа, за да се зареди изцяло – което не е малко. Затова, както обикновено, препоръчваме да се заредите с допълнителни батерии ако планирате да заснемате професионални видеа.

Ревю на дрон Yuneec Typhoon HПилотиране, контрол и автономност

Летенето с дрона е лесно след като схванете как действа, но, освен ако сте ветеран в полетите, може да ви отнеме няколко полета преди изцяло да разберете всичките функции на ST16 контролера. Разучаването на управлението може да е една идея по-сложно в сравнение с Phantom 4 или 3DR Solo. Добрата страна е, че след като разберете бутоните и плъзгачите, ще забележите, че имате много повече контрол над дрона в сравнение с другите два модела.

Дронът Typhoon H е оборудван с всичко, което бихте искали от устройство за фотография.

Пилотирането е разделено на два главни режима, първият и най-познат е Angle режим. Yuneec така наричат стандартния контрол върху дрон за ентусиасти, където левия стик контролира посоката на дрона спрямо носа. Това може да ви отнеме повече време, докато разберете как действа, но затова – Smart режим – прави полетите много по-лесни и интуитивни за по-малко опитните пилоти. В най-опростения си вариант, Smart режим е проста контролна схема, в която дронът се движи в съответната посока зададена от десния стик, игнорирайки ориентацията на дрона. Летейки в този режим имате достъп до разнообразните автономни функции за полети на дрона, което ви позволява да правите маневри, които по принцип биха ви отнели значително време, докато успеете да ги правите ръчно.

Като цяло, интелигентните режими на полет на дрона на Yuneec са идентични с тези на Phantom 4 и 3DR Solo – просто са с различни имена. Curve Cable Cam, например, ви позволява да зададете няколко точки, между които дронът да лети, но също така имате ръчен контрол над камерата. Също така има два режима на Orbit (за кръжене око вас или кръжене около определен обект), както и селфи режим наречен Jour, в който дронът ще фокусира камерата върху вас, ще излети нагоре и назад, за да създаде драматичен ефект. Отгоре на всичко, дронът предлага режими като Следвай ме и Гледай ме – и с двата дронът ще проследи пилота като засече или ST16 контролера, или иновативния Yuneec Wizard Remote.

Ревю на дрон Yuneec Typhoon HWizard Remote страхотно допълнение към комплекта на дрона. Представлява по-малко и компактно дистанционно управление, което осигурява опростен контрол на пилотите с една ръка. Вместо да използвате два палеца за обичайните команди, просто насочете дистанционното в посоката, в която искате дронът да лети. Имайте предвид че това дистанционно значително ограничава пълната функционалност на дрона.

Камера

Камерата на дрона – CG03+ – е подобрена версия на CG03, която се среща в Typhoon Q500 4K. Заснема 4K @ 30fps видео или 1080p @ 60fps – но тази камера е с по-голям сензор, по-бърз процесор и по-широк ъгъл на заснемане в сравнение с предшественика си. Улавя 12-мегапикселови снимки и е с обектив, който елиминира изкривяванията, което кара GoPro да бледнее спрямо нея – но камерата не е най-впечатляващото нещо в дрона. Това би било 360-градусовия гимбал, върху който камерата се монтира. Това е първата подобна изработка на Yuneec, което изцяло променя възможностите за заснемане на професионални видеа. Подобен дрон, предлагащ подобна функционалност, е DJI Inspire 1, който, обаче, е на двойна цена спрямо Typhoon H.Ревю на дрон Yuneec Typhoon H

Извод

След набор от часове прекарани в пилотирането на дрона, както и на конкурентите му (Phantom 4 и 3DR Solo), уверено можем да констатираме, че Typhoon H е най-добрия дрон, с който сме летяли до момента. Със сигурност не е перфектно и Yuneec имат какво още да подобряват, но като цяло, дронът е страхотен!