Ревю на Екшън камера SJCAM SJ4000

В това ревю ще разгледаме по-обстойно един от най-продаваните модели екшън камери, а именно SJ4000 на SJCAM.

Тялото на тази камера е сходно по размери и форма на добре познатата ни екшън камера на GoPro Hero 3. Размерите на камерата са  30x59x41 mm. Тя е с CMOS сензор и ъгъла на снимане е до 170°  (като може да се променя), записва видео във формат .MOV H.264 с резолюция 1920x1080P(30fps), 1280x720P(60fps), 848×640(60fps) и 648×480 (60fps). Наистина видеото което прави в 1080P е доста добро, сравнено с други аналози на пазара.

Still shot taken with SJCAM SJ4000 on a sunny day

Това са снимки заснети с камерата през деня. Не са обработвани!

Still shot taken with SJCAM SJ4000 on a cloudy day. No editing or touch-ups.

Снимките които прави тази камера са наистина добри. Резолюциите в които може да снима са 12MP, 10MP, 8MP, 5MP, 3MP, 2MHD(1080), VGA(480) и 1.3M(960). Всички снимки и видеа се записват на карта с памет която предварително трябва да поставите в камерата (картата не е включена в комплекта). Тази камера поддържа карти с памет с големина до 32GB ,като е препоръчително да използвате високоскоростни карти от тип “Class 10”.

Battery door on bottom of camera.

Слота за батерията е от долната страна на камерата.

Тук батерията е 900 mAH Li-on  като можете да я вадите и сменяте, следователно, ако имате 2 или 3 батерии може да ги сменяте и да снимате по-дълго време. Батерията на SJ4000 се зарежда с 5V през обикновен MicroUSB порт, като всеки стандартен телефон. Може да я включите да се зарежда през компютър или лаптоп, като времето за пълно зареждане на батерията е около 2 часа и половина.  Времето за работа на камерата с едно зареждане е около 70 минути..

Various accessories and mounts included with the SJ4000.

Камерата идва в комплект с доста полезни аксесоари, които може на пръв погледа да Ви изглеждат безполезни. Един от най-важните аксесоари е водоустойчивия кейс с който може да потапяте камерата на 30 метра под вода! Имате нужда от стойка за каска или щипка за да я закачите на колана си?  Имате ги! Имате и кърпичка за да почиствате обектива! Included sprng clip and mount for the SJ4000.

Ако не намирате нужния аксесоар в комплекта на вашата камера, Ние разполагаме с богат набор от аксесоари и стойки за закрепване на екшън камери. Вижте ги ТУК.

Едно голямо предимство на тази камера е, че може да я използвате и като камера за кола (Видеорегистратор)!  След като активирате функцията при запалване на автомобила камерата ще се включва и ще започва да записва видео, но само ако предварително сте захранили камерата от запалката на автомобила. Камерата може да се нагласи да прави цикличен запис на 3,5 или 10 минути. Така като изтече зададеното време камерата ще спре записа, ще запише файла и ще започне автоматично нов запис. Когато картата с памет се запълни, камерата автоматично изтрива най-старите записи и продължава да записва на тяхно място. Ако искате да прегледате накой от записите може да го направите директно през камерата, затощо тя има на гърба си LCD диплей! Просто си избирате видео записа или снимката която искате да прегледате и давате “PLAY”.

SJ4000 също има функция за запис при движение. Когато камерата засече движение пред нея, тя автоматично започва да прави запис. Чрез тази нейна функция може да се изполва и като охранителна камера.

Едно друго голямо предимство на камерата е функцията за правене на Video-Lapse. Това е функция при която като натиснете бутона за запис камерата прави снимка на всеки 5,10 или 20 секунди. След повторно натискане на бутона записа спира.

SJ400 with included underwater housing.

Едно голямо друго предимство на SJ4000 е възпожността ръчно да се променят настройки като ISO, баланс на белия цвят, експозиция и др. Също така има и настройка с която се спира записа на звук, защото понякога не Ви е необходим. При запис без звук видео файловете стават по-малки, което от своя страна Ви позволява да правите по-дълго видео, преди картата с памет да се запълни.

Има и още някой допълнителни настройки, които може да променяте в менюто на камерата, като задаване на резолюция на видеото и снимките, острота на снимане, наситеност на цветовете, засичане на лица,Anti-Shaking, издаване на звук при натискане на бутон, изгасеня на дисплея след пределено време с цел пестене на енергия, час и дата, HDR и др. SJ4000 може също да приближава до 4 пъти  при правене на видео и снимки.

SJ400 can be mounted upside down and has automatic leveling screen.

Предимство на камерата е, че при завъртане тя автоматично завърта изображението на екрана и няма нужда Вие да влизате и да търсите настройки за завъртане, винаги картината ви е както трябва.

Side of SJ4000 with MicroUSB and HDMI port.

И като говорим за картина, точно до MicroUSB порта имате и Mircro HDMI изход, за да свържите камерата към телевизора си или друго устойство и да възпроизведете клиповете и снимките си на голям екран.

Камерата има и малък говорител от дясната страна от който чувате звука, когато възпроизвеждате клиповете директно от камерата.

Side of SJ4000 with Up and Down buttons and speaker.

Ако съпоставите SJCAM SJ4000 с другите подобни на нея камери ще откриете, че те са много подобни и като функции, и като качество. Тази камера я има във вариант без Wi-Fi, има и вариант с Wi-Fi. При втория имате възможност да контролирате камерата, както и нейните настройки отдалечено през смартфона си до 10-15м. разстояние от камерата.

Black and white SJ4000's.

С включения MicroUSB кабел в комплекта може да свържете камерата към компютър или лаптоп и да я използвате като WEB камера или просто да си прехвърлите видеата и снимките на компютъра от картата с памет.

В заключение:

Можем да кажем, че за ниската си цена тази камера предлага завидно добро качество на картината и всички настройки, екстри и аксесоари които притежават много по скъпи камери.

Линк към SJCAM SJ4000

Линк към SJCAM SJ4000 Wi-Fi