Съвети от DJI за зимно летене и снимане с дрон

Е тя.. зимата вече е в напреднал стадий, но покрай коментари в двете групи за дронове, може би е добре да пуснем и такава статия. Особено, ако планирате да излитате в мразовити условия, каквито ще са отново и следващите дни според метеорологичните новини, тази информация ще ви е полезна. Ще откриете съвети за безопасност и настройки, често срещани проблеми, причини и други, които ще ви помогнат да се подготвите преди полет, да летите безопасно и как да постъпите след кацане за да поддържате дрончето си в перфектна форма. Така безопасно не само ще се полюбовате на красотата от високо, но и ще направите снимането с дрона по-безопасно фокусирайки се върху кадъра 🙂
Въпреки че тези съвети са от DJI, те все пак са валидни и за другите марки дронове. Тоест ще Ви бъдат полезни независимо с какво ще летите.

Батерия и околна среда

Трябва да знаете, че при ниски температури литиевите батерии създават известни проблеми. Ниските температури могат да ги от “зоната им на комфорт”, като почти сигурно ще намалят капацитета и ще се увеличи спада на напрежението по време на разреждане. Ако напрежението на батерията падне значително по време на полет, дрона може да не може да поддържа скоростта и височина при максимална тяга, като това е в зависимост от амплитудата на температурите. Колкото по-студено, толкова повече проблеми. А ако продължите да летите с в такъв случай увеличавате шанса от “краш” ( падане на дрона ).
Следвайте съветите по-долу, за да се подготвите за безопасен полет:

1. Уверете се, че батериите ви са напълно заредени преди излитане.
2. В никакъв случай не летете със студени батерии директно! Загрейте батерията, като я поставите във вътрешния джоб на якето си или другаде, можете да я затоплите и като я поставите на въздуховода в автомобила си. Предлагат се и специални мини нагреватели за батерии, ако можете си вземете такъв. Препоръчително е батерията да е затоплена поне до минимум 15°C, по този начин ще намалите вътрешното съпротивление на батерията.
3. След като включите вашия дрон изчакайте около една минута и се издигнете във въздуха. Оставете го да стои на едно място ( зависване ) още около минута две и след продължете с летенето.
4. Желателно е да правите плавни, а не резки движения. Резките движения ще използват повече енергия и следователно по-бърз спад на напрежението в батерията.
5. Батериите се изтощават драстично по-бързо при ниски температури, като колкото по-студено, толкова по-бързо се изтощават, така че следете състоянието и по време на полет.
6. По същия начин не забравяйте да поддържате мобилното си устройство топло.
7. Носете ръкавици! – В същото време трябва да внимавате за измръзване. Работата с дистанционно управление с изтръпнали ръце е опасна; носете ръкавици, когато летите на открито през зимните месеци. Можете също така да носите очила, за да предотвратите увреждане на очите, причинено от отразяване на светлината.
8. Влага, снеговалеж, дъжд, намалена видимост ( мъгла ) – Друго нещо, за което трябва да внимавате по това време, е намалената видимост, влагата. Винаги проверявайте метеорологичните условия и избягвайте летене в силен вятър, дъжд, мъгла и сняг. DJI не препоръчва летене при температури под -10°C за повечето дронове и причините за това са доста. При ниска температура самата електроника започва да работи по-бавно, възможен е вътрешен конденз дори при висока влажност и други. Обледяване на витлата ( перките ) е често срещан и масов проблем, което довежда до рязък спад в подемната сила и следователно до бързо спускане или при силно обледяване – падане на дрона. Освен това, за да предотвратите повреда на визуалните сензори, избягвайте да летите на ниска надморска височина (в рамките на 5 м) над дебел или силно отразяващ сняг.

Нещичко от нас: За момента не малко хора съобщават за ползване на вазелин за мазане на витлата против замръзване, но не можем да потвърдим че това върши работа.

Не забравяйте, че влагата също може да повреди двигателите. Така че избягвайте контакт със сняг и вместо това използвайте площадка за излитане и кацане на вашия дрон. И накрая, след излитане останете на място за да се уверите, че GPS сигналът е силен.

Настройки на камерата на дрон за зимно време

За да заснемете красотата на снега в целия му блясък, може да се наложи ръчно да зададете експозицията на камерата. Това е така, защото системата за експониране понякога не успява да се справи с отблясъка на снега. Можете също така да използвате функцията Auto Exposure Bracketing (AEB) на вашия дрон, за да направите няколко снимки на едно и също изображение с различни настройки на експозицията. По същия начин може да се наложи да регулирате баланса на бялото, за да получите правилния баланс на цветовете за вашия снежен пейзаж.

Съхранение на вашия дрон през зимата

След полет през зимата незабавно избършете машина, за да го поддържате сух. Температурната разлика при влизане в топла среда от студена външна среда е много вероятно да доведе до образуване на конденз върху повърхностите на дрона или дори и вътре в него Бързото избърсване може да помогне много за предотвратяване на повреда на електронните компоненти.

Но имайте предвид, че производителността на вашия дрон също може да бъде засегната, ако не работи дълго време. Правилното съхранение на става ключово в този случай.
Поддръжка, когато не ползвате устройството дълго време:
– Зареждайте напълно и разреждайте до 20 % батерията веднъж на всеки два месеца, за да поддържате нейното състояние. След това я заредете на 70 процента ( обикновено предпоследна лампичка без да премигва ) и я приберете. По-новите батерии не е проблем да бъдат заредени и повече, след което те автоматично ще започнат хибернация.
– Отстранете витлата и прикрепете скобата на камерата, когато съхранявате вашия дрон.
– Съхранявайте Вашия дрон в суха, закрита среда при постоянна температура между 5 – 20℃. Избягвайте да съхранявате на пряка слънчева светлина.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да заснемете впечатляващи зимни пейзажи с вашия дрон.
Пожелаваме Ви весели празници, безпроблемни полети и страхотни кадри да уловите!

Дрон фотографии / заснемане от Фотон.ею