Слухове за нов модел – DJI Air 3

Не мина много време от новите модели на световно известната марка свързана с дронове и професионална техника – DJI, а вече текат слухове и за поредния нов модел, който ще е от серията Air. Текущият DJI Air 2s беше пуснат през средата на април 2021 г., почти година след предишния Air 2. Честно казано предвид редуването, може би се очаква да е така, тоест слухът вероятно е реален предвестник., въпреки че очакванията бяха да се появи през 2023-та.

Съдейки по “изтекъл” план-график за новите модели на DJi за 2023-та година, Air 3 се очаква през май месец.

Слухове за нов модел - DJI Air 3

Причините за миналогодишното му отлагане очевидно са били заради пуснатите няколко нови модела в поселдните месеци на 2022-ра и вероятно от DJI не са искали да прекаляват и да засенчат някой от продуктите си, които вече бяха анонсирани.

Но както се вижда от графиката и тази година ще е доста натоварена с нови неща от DJI. През март вероятно ще се появи новия Inspire 2, а през юли Mavic 3s.

Очаквани спецификации на DJI Air 3

DJI Air 2s беше много продаван продукт и все още е такъв. Той е по-евтин от флагманската линия Mavic и има по-добри спецификации (особено по отношение на камерата) от леката линия Mini.

С огромната цена на Mavic 3, Air 2s е чудесен избор за хората да се сдобият с приличен дрон, без да теглят нова ипотека върху къщата си или да продават левия си бъбрек.

С последните пускания на продукти видяхме, че DJI допълнително разделя сегментите на потребителския пазар с отделни продуктови линии (Mini, Air & Mavic). Така че е сигурно, че новият DJI Air 3 ще се предлага с подобрени спецификации на Air 2s, за да запази пазарния си дял непокътнат.

Преди да спекулираме относно спецификациите на DJI Air 3, помнете пазарния сегмент, към който DJI се стреми с Air 3. Той е за потребители от среден клас, предимно любители и пътници, които искат достатъчно приличен дрон (не непременно авангарден като Mavic 3) на разумна цена. Като разбира се притежава и достатъчно качества за напреднали и дори по професионална употреба във дрон фотографията например.

Докато, серията Мини не разполага с много необходими функции, като функция “преследване / следене на обект” или камера с приличен размер, тоест предимно насочена серия за начинаещи.

Той е за потребители от среден клас, предимно любители и пътници, които искат достатъчно приличен дрон (непременно авангарден като Mavic 3) на разумна цена.

Ето защо DJI Air 3 няма да надмине линията Mavic по характеристики и цена. Имайки това предвид, ето “моите прогнози за новия DJI Air 3 спецификации от “слуховете”, които вероятно няма да са точни, но ще са близки.

Дизайн

До колкото е ясно, промяна в дизайна няма да има драстична, тоест същия сгъваем дизайн с козметични корекции. Вероятно ще има многопосочно разпознаване на препятствия, което предвещава промяна в дизайна и обособени места за още сензори в тялото. Air 3 със сигурност ще дойде със по-безшумни перки, което ще се среща вероятно и във новите мод

Новият Mini 3 Pro има нискошумни витла, които са по-аеродинамични и ефективни. Това може да е новото нормално с по-новите дронове и Air 3 също може да е със такива. Ще има по-аеродинамична форма на рамената, както при Мини 3 Про.

Размер и тегло

С развиващите се регулации както в света, по-малък дрон с по-ниско тегло винаги е целта на повечето потребители, които пътуват ( и не само ), тъй като те са по-малко склонни към строги регулации в бъдеще. DJI проектира дронове, като взема предвид техния живот от 4-5 години и всички регулаторни промени през това време. Може да видим дизайн с тегло под 500 грама, който попада в „отворената категория“ на ЕС ( разбира се не във всички държави ).

Текущото тегло на стария Air 2s е 595 грама ( малко над половин килограм ), а с електрониката, която става все по-малка и по-малка, е напълно възможно теглото на Air 3 да бъде осезаемо редуцирано. Макар че това няма да повлияе за момента на категорията към която псада за лиценз на пилоти на дронове.

Камера

Засега няма никакви точни официални данни за този модел, а само дребни трохички. Следователно, не знаем много за сензора на Mavic 3s, но ако DJI използва по-голям сензор в Mavic 3s, може да видим и по-голям обектив в Air 3 със сигурност. Може би 4/3 CMOS с физическа бленда? 5.4K при 60 кадъра в секунда или дори 5.7K при 60 кадъра в секунда е напълно възможно. По-добрият запис през нощта винаги е бил във високо качество при Air моделите, така че вероятно ще е по-добър.

Нова преносна система

Mavic 3 и Mini 3 Pro надградиха предавателната система Ocusync 3. Новото предаване O3+ има по-голям обхват и може да предава при 1080p/60fps.

Въпреки че виждаме някои проблеми с обхвата в Mini 3 Pro, сигурен съм, че по времето, когато Air 3 е готов за пускане; ще видим грешките изгладени в O3+.

Може да видим и други подобрени софтуерни функции, които видяхме в серията Mavic, като ActiveTrack 5.0 и APAS 5.0.

Ще актуализираме тази статия при нови излезли данни относно спецификацията и други подробности около вероятния модел.

Засега продължавайте да летите с вашия DJI Air 2s, тъй като той все още е най-добрият за момента. Но ако не сте се заредили с Air модел, Ви съветваме да не прибързвате за да не се чуствате “прецакани” после.

https://drones.bg/magazin/dronove-dji/dji-mavic-air-2s/komplekt-dji-air-2s-fly-more-combo/