Всичко което трябва да знаете за батерии на дроновете DJI

Всичко което трябва да знаете за батерии на дроновете DJI

Всички знаят, че повечето дронове на DJI се захранват от интелигентни летателни батерии, но какво значи „интелигентна“ ще разясним в следващите редове. Ще разгледаме някои подробности, често срещани съобщения за грешка и неизправности, както и поддръжка на батерията и следпродажбено обслужване. Надяваме се, че това ръководство ще помогне поне малко за по-доброто използване и обслужване на батериите на вашия дрон.

Кратко въведение в интелигентните летателни батерии

В името на безопасността при транспортиране, новите интелигентни летателни батерии се настройват в режим на заспиване преди изпращане. Следователно, когато получавате нова батерия, е необходимо да я заредите, за да я събудите.

Поставете батерията във вашия дрон, след като батерията е напълно заредена. Свържете своя дрон към свързаното приложение, влезте в страницата с информация за батерията и ще видите свързаната информация за батерията, включително състояние на клетката на батерията, напрежение на батерията, температура на батерията, SN на батерията и брой цикли на батерията.

Всичко което трябва да знаете за батерии на дроновете DJI

Състоянието на батерията показва текущия брой клетки и дали тези клетки са в добро състояние. Иконите на батерията в приложението се променят в различни цветове, от зелено до жълто и след това червено, в зависимост от текущото ниво на батерията. Ако в приложението не се извеждат съобщения за грешка, батерията може да се използва нормално.

Напрежение на батериятае важен индикатор, измерващ производителността на батерията. В приложението на DJI полето „Напрежение на батерията“ показва сумата от напрежението на клетките. Можете да управлявате дрона нормално, стига приложението да не показва съобщение за грешка. В случай на такова съобщение „Разликата в напрежението на клетките е твърде голяма“, е необходимо да заредите и разредите напълно батерията. Ако проблемът продължава да съществува след преминаване през горната стъпка и батерията ви е в рамките на гаранцията, изпратете я обратно на DJI за следпродажбено обслужване. Ако гаранцията на батерията е изтекла, препоръчително е да използвате друга батерия.

Температура на батериятапоказва текущата температура на батерията. Ако температурата на батерията е над 65 ℃ (149 °F), се препоръчва да намалите скоростта на полета. Ако е по-висока от 70 ℃ (158 ℉), батерията вероятно ще се запали или дори ще експлодира. Трябва да проверите температурата на батерията по всяко време по време на полет. Ако температурата е твърде висока, кацнете и охладете батерията навреме. Когато температурата на околната среда е ниска, загрейте батерията преди излитане. Ако това е батерия за потребителски дрон, тя може да работи при 0° до 40 ℃ (41° до 104°F).

SN на батерията е уникален за всяка батерия, известен също като ID карта на батерия. Ако имате няколко батерии, можете да различите батериите по техния SN. При заявка за следпродажбено обслужване на батерия е необходимо да се предостави SN на батерията.

Броят на цикли –  на батерията е броят пъти, през които батерията е преминала през цикъл. Броят на цикъла на батерията не е времето, в което зареждате батерия, а се отнася до времето, в което консумацията на батерията се натрупва до 75% от капацитета на батерията. Когато броят на цикъла на батерията е над 200 пъти, производителността на батерията ще намалее. В този случай се препоръчва да смените батерията с нова.

Забележка: За DJI FPV се препоръчва да смените батерията, след като броят на циклите на батерията достигне 100.

Често срещани съобщения за грешки и неизправности

Удобството при интелигентните летателни батерии е, че можетеда  прочетете състоянието им чрез индикаторите за състояние. Индикаторите могат не само да покажат текущото ниво на батерията и включено/изключено състояние на дрона, но също така могат да се използват за подсказване на съобщения за грешка. Всички знаем, че когато батерията се зарежда, индикаторите мигат последователно. Ами ако индикаторите не мигат последователно или мига само определен индикатор и устройството не може да се зареди?

Щракнете върху линка за подробности → https://crm-robot.djicdn.com/53be4889216145c08c3671bca619dc9a.jpg.

Интелигентните летателни батерии на DJI могат не само да докладват грешка по време на зареждане, но и да изведат съобщение за грешка в съответното приложение, ако бъде открита грешка при свързване с дрона. Проверете подробностите по-долу за някои често срещани съобщения за грешки и решения на приложението.

Свръхток по време на разреждане

Когато разрядният ток надвишава максималния разряден капацитет на батерията, не летете агресивно.

Прегряване по време на разреждане

Ако батерията прегрее по време на разреждане, дронът автоматично ще намали мощността, за да осигури по-добра работа на батерията.

Ниска температура по време на разреждане

Ако батерията е при изключително ниска температура по време на разреждане, приземете дрона навреме, за да осигурите по-добра работа на батерията.

Ненормална или повредена клетка на батерията

Спрете да използвате батерията и я сменете с нормална.

Неизправност на захранващия кабел/адаптер : Сменете захранващия кабел или батерията и изпълнете кръстосано тестване за отстраняване на неизправности.

Лоша връзка между батерията и порта за зареждане на батерията : Ако портът за зареждане е замърсен, избършете го със суха кърпа и опитайте отново.

Прекомерно разреждане на батерията : След като е оставена без работа с ниско ниво на батерията за дълъг период от време, батерията може да се разреди прекалено много и следователно не може да бъде включена и заредена.

Ако батерията наистина има повреда при зареждане и е в рамките на гаранцията, изпратете я обратно на DJI за следпродажбено обслужване. Ако гаранцията му е изтекла, препоръчително е да го смените с нов и да го изхвърлите правилно.

Подутите батерии също трябва да бъдат споменати. Батериите са съставени от химикали вътре, неправилната поддръжка, прекомерното разреждане, сблъсъкът и повредата от вода могат да доведат до този тип проблем.

Ако откриете, че батерията ви е леко подута скоро след полет и тя ще се върне към нормалното си състояние, след като е я оставите изгасена, това е нормално явление, моля, бъдете сигурни в батерията преди да я използвате.

Ако обаче батерията е подута и не се възстановява след изключване и охлаждане, моля не я използвайте повече. Ако е изтекла гаранцията, сменете я с работеща батерия.

Поддръжка на батерията и следпродажбено обслужване

Както всички знаем, батериите са консуматив. Поради химическите характеристики на литиево-йонните батерии, капацитетът и производителността на литиево-йонните батерии естествено ще намалеят с увеличаване на времето за използване и броя на циклите. Въпреки това, ако такива батерии се обслужват правилно, техният експлоатационен живот все още може да бъде удължен.

Ето някои съвети за поддръжка на батерията.

1 . Винаги съхранявайте батериите Intelligent Flight на добре проветриво място.
2 . Зареждайте и разреждайте батерията приблизително на всеки три месеца, за да поддържате добро състояние на активните материали на батерията и да удължите живота на батерията.
3 . Охладете батерията след полет и след това я заредете. В противен случай това може да причини повреда на батерията.
4. Ако батерията се съхранява след като е напълно изтощена, тя може да се разреди прекалено много и да се повреди. Батерията ще влезе в режим на хибернация/заспиване, ако е изтощена и съхранявана за дълъг период от време. Презаредете батерията, за да я изведете от режим на хибернация/заспиване.
5 . Ако батерията няма да се използва 10 дни или повече, разредете я до 40%-65% състояние на зареждане (докато LED 3 светне или мига) за съхранение.

За да научите повече за функцията за автоматично разреждане на интелигентните летателни батерии на DJI, вижте следната статия.
 → Автоматично разреждане на DJI Intelligent Flight Battery

Тъй като гаранционният период варира за различните продукти, моля, вижте правилата за следпродажбено обслужване!

Надяваме се, че тази статия може да помогне. Ако тази публикация ви харесва, не забравяйте да харесате и споделите с други.