За какво трябва да внимавате, когато летите с дрон в горещо време

Независимо дали ще останете вкъщи през “отпускарския” август или ще отидете на почивка, външните температури се очаква да са отново доста високи. Тогава е добре да сте наясно с възможното влияние на топлото време върху вашия дрон и вас самите. В тази статия ще отговорим на този често задаван въпрос в няколко съвета, които се надяваме да са полезни, когато летите с дрон в горещо време.

Когато летите с дрон в горещо време:

  1. Проверете температурния диапазон на вашето оборудване. За правилното функциониране на електрониката, особено на батериите и процесорите, те не трябва да стават твърде студени или прекалено горещи. Преди да летите в горещо време, проверете минималните и максималните работни температури, посочени от производителя на вашия дрон в ръководството. За да ви дадем представа: DJI определя температурен диапазон от 0° до 40° C за Mavic Pro и Phantom 4.
  2. Не оставяйте дрона (батериите) в колата, когато е на слънце. Температурата в кола на пълно слънце може бързо да се повиши до стойности доста по-високи от външната температура, които могат да бъдат вредни за батериите и вашия дрон. Не поставяйте празна батерия, която е загрята директно във зарядното устройство; първо се уверете, че батерията се е охладила до стайна температура. Дронът издържа на високи температури, но не прекалявайте и не управлявайте дрон, който току-що е излязъл от прегрята кола.
  3. Не позволявайте на устройства да се нагряват твърде много, докато летите. Може би Ви се е случвало вашия смартфон или таблет да се изключи, защото е прегрял. Разбира се, не е полезно, ако това се случи по време на полет. Затова се уверете, че вашият FPV екран не е изложен на пълна слънчева светлина по време на полет. И ако търсите сянка под дърво, уверете се, че имате ясен изглед към дрона.
  4. Обърнете внимание на заобикалящата ви среда. При топло време имате дголеми шансове да не сте единственият, който излиза навън. Уважавайте спокойствието и личния живот на другите. Избягвайте да летите с дрона си над хора и внимавайте за домашни любимци и деца, тичащи наоколо, когато излитате или кацате. Освен това следете въздушното пространство около вас, за да не бъдете изненадани от пилоти на планери, свръхлеки самолети и други потребители на въздушното пространство за развлечение.
  5. Грижете се за себе си. Ако ще летите в хубав летен ден, уверете се, че сте добре хидратирани и носете нещо като каскет или шапка. Застанете с гръб към слънцето, за да не се налага да гледате в слънцето, докато летите. Пийте много вода, за да предотвратите дехидратация, която може да доведе до намалена реакция, наред с други неща. Избягвайте да насочвате и камерата на дрона към слънцето, ако очите Ви са фото чувствителни може да се объркате.
  6. Следете влажността. Отивате ли на тропическа дестинация или на море в България? Тогава относителната влажност е вероятно да е много по-висока, отколкото сте свикнали. Това може да доведе до конденз в обектива на вашия дрон или фотоапарат, дори при синьо небе. Вземете кърпа без мъх и избършете своя дрон след полет.
  7. Внимавайте за облаци с прах. Особено ако не е валяло дълго време, повърхността може да стане доста прашна. Обърнете внимание на това при излитане и кацане; вашият дрон може да причини много облаци прах. Това от своя страна може да обърка визуалните сензори на вашия дрон, освен това той самия може да се напълни с прах, ако дрона е с камера и гимбал е често срещано гимбала да блокира когато се напълни с прах. В идеалния случай осигурете площадка за кацане, която да поставяте на земята.
  8. Помислете за опасностите от пожар. Изсушената трева не се нуждае от много, за да се запали. Батерията на дрон, която се разбива, може да се запали поради късо съединение и преди да се усетите, има горски пожар. В случай на катастрофа се опитайте да стигнете до вашето устройство възможно най-бързо и се уверете, че няма опасност от пожар. Ако е възможно, вземете със себе си пожарогасителя от колата си. Винаги пазете батерията на устройство, което е тежко катастрофирало и не го използвайте повече.

Надяваме се с тези кратки съвети, но важни, да предпазите както себе си, така и Вашето устройство. Поздрави и приятен отпускарски август! 🙂