Заповядайте на Inter Drone Expo! Започва днес от 10:00 ч.!

Днес на 20-ти октомврти, започва Inter Drone Expo от 10 часа.! Заповядайте! Ще бъде интересно, както за големи, така и за малки, както за любители, така и за професионалисти и за индустрията. На различните щандове ще бъдат представени иновативни решения за спасителни операции, аграрни възможности, възможности в медицината и доставките, пожарогасене, военна дейност, градска и регионална авиационна мобилност, нормативи и европейски изисквания, бизнес възможности, сигурност и отбрана, лекции и беседи по темите, състезания с дронове и RC модели от различни категории и още много други. Гарантираме Ви, че ще бъде интересно изживяване и ще има за всеки по нещо, определено и всеки ще има какво да научи, не само да види и да се забавлява. Няма смисъл да изброяваме колко от нещата ще се случат за пръв път в България.

Заповядайте на Inter Drone Expo! Започва днес от 10:00 ч.!

Знаете вече и за състезанията, които ще се проведат ( по-надолу ще видите пълната програма на Inter Drone Expo публикувана в сайта им). ( ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТЕЗАНИЕТО ТУК <== ). Това е последното за сезона състезание в международен формат на MultiGP в рамките на проекта Drone ARENA. То се организира със съдействието на Асоциация „Обединено дрон общество“, Българска федерация по авиомоделизъм–BAF, Steldi Air, клуб DroneXtreme (София), клуб AltairFPV (Габрово), DCV – Дрон клуб-Варна, Дрон клуб-Пловдив, FPVScape и Drones.bg.

Новото тук, е че Samsung се включват със голямата награда за победителя в състезанията – монитор от висок клас Odyssey G4.

Запознайте се отблизо със технологиите на бъдещето, със съдействието на: Интер Експо Център, Международно Дрон Изложение, Drones & AI LABs, Обединено Дрон Общество / United Drone Community, Факултет По Индустриални Технологии, DroneARENA, София Тех Парк АД, Клъстер Изкуствен Интелект България / AI Cluster Bulgaria, Военна Академия, Drone Extre,e, BAF, FPVCAPE и много още други.

Можете да видите списък на всички участници в експото от ТУК <== в сайта на Интер Дрон Експо.

Заповядайте на Inter Drone Expo! Започва днес от 10:00 ч.!
Подготовка за Експото | Изображение от: DRONES & AI LABS и ОБЕДИНЕНО ДРОН ОБЩЕСТВО

Програма на INDTER DRONE EXPO 2022 – Програмата е публикувана в сайта на събитието

ИНОВАТИВНИ РЕШЕНИЯ ЗА ДРОНОВЕ В СПАСЯВАНЕТО

20 октомври, четвъртък

14:00 – 15:00

Панел: SOS.FORBULGAIRA.COM

Теми: Златния медицински час,  Специализирано обучение с дронове за долекарска помощ на въздушни доброволци спасители. Първата българска инициатива за търсене и спасяване с дрон. Първата новаторска инициатива за високопланинско търсене и спасяване с дрон в България и Хималаите. Спешна доставка с дронове на спасителна апаратура, живото спасяващи материали и продукти в екстремални ситуации. Улавяне и управление на безпилотни летателни апарати чрез GPS Spoofing. Работа с дронове в екстремална ситуация

Участници: Иновационен форум за спасяване, Spiderman.Acadeny

15:00 – 16:00

Панел: HEMS.FORBULGAIRA.COM

Теми: Поуките от фаталните случаи на въздушни катастрофи в България, Словения, Румъния, Канада, САЩ и Непал. Бъдещето на HEMS. Създаване на Дома на спасителя.

 ИНТЕР ДРОН ЕКСПО ФОРУМ

ИНОВАТИВНИ ПРИЛОЖЕНИЯ НА ДРОНОВЕ

21 октомври, петък

ПАНЕЛИ

10:00 – 10:50

Аграрни дейности

Теми: Заснемане на земеделски площи и гори, Мултиспектрален анализ, Засяване, Агрохимическа обработка, Опрашване

Модератор: доц. Георги Комитов, Аграрен университет – Пловдив

Участници: Аграрен Университет, Иво Куманов – НИК Електроникс, Катя Димитрова RST-TTO – Прецизно растениевъдство , Agras, БАБХ

11:00 – 11:50

Спешни доставки на медицински продукти и куриерски услуги.

Теми: Спешна доставка с дронове на медицинска апаратура, материали и продукти в системата, Helicopter Emergency Medical Services (HEMS).

Модератор: Иво Барзов, Мениджър ключови клиенти, отдел Развитие на авиацията, Фрапорт България

Участници: Георги Гвоздейков, изпълнителен Директор на Bulgarian Helicopter Emergency Medical Service (HEMS) Dr. Petri Mononen, Principal Scientist, VTT Technical Research Centre of Finland

12:00 – 13:00

Бизнес разговори

13:00 – 13:50

Градска и регионална авиационна мобилност

Теми: Инициативи за градска и регионална мобилност (UAM, AAM), Предимства на UAM и предизвикателства за реализирането й, Адаптиране на градската среда към изискванията за полети с дронове.

Модератор: д-р Георги Георгиев, Представител на България в инициативата на Airbus Градска Авиационна Мобилност

Участници: Дронамикс, проф. Димо Зафиров

14:00 – 14:50

Регулаторна рамка

Теми: Нормативни документи за регламентиране на полетите с дронове в Европейския съюз (ЕС), Категории операции с дронове (ЕС) и изисквания към безпилотните авиационни системи (UAS), организациите и пилотите за изпълнението им, Оценка на специфичния риск (SORA) при изпълнение на полети с дронове, Необходими застраховки за изпълнение на дейности с дронове, Създаване на Система за Безпилотна Авиация в Р. България.

Модератор: проф. Димо Зафиров, Институт за Космически Изследвания и Технологии – БАН.

Участници: ГВА, Троян Петров, експерт, Единно европейско небе, ДП РВД, Драган Драганов, prof. Filippo Tomasello, University Giustino Fortunato, Senior Partner of EuroUSC Italia, UAS Faculty Manager at JAA-Training Organisation

15:00 – 15:50

Управление на въздушното движение на дронове в U-space.

Теми: Участници и тяхната роля в управлението на полетите с дронове, Оборудване на дронове и пилотирани летателни апарати за полети в U-space, Управление на полетите с дронове и обмен на информация по 4G/5G мрежите на мобилните оператори, Полети на държавни въздухоплавателни средства в U-space, Ролята на местните власти за създаване на U-space, Пътна карта за реализирането на полети с дронове.

Модератор: Стефан Христозов, Основател на Unmanned Systems Bulgaria

Участници: полк. Христо Станев, Йонас Стернберг, Троян Петров, Единно европейско небе, ДП РВД, Драган Драганов.

16:00 – 16:50

Сигурност и отбрана

Теми: Представяне на Национална научна програма Сигурност и Отбрана, Роля на авиационните безпилотни системи за изпълнение на програмата, Очаквани резултати от изпълнението на програмата.

Модератор: полк.доц.д-р Николай Стоянов – зам.д-р на Института по отбрана

Участници: Институт по Отбрана, Камен Илиев, Директор Център за изследвания по национална сигурност и отбрана (ЦИНСО-БАН)  и Национален представител в Научния комитет на НАТО

17:00 – 18:00

Балкански Дрон Форум

Теми: Състояние и проблеми на дейностите с дронове в региона на Балканите, Представяне на участници от държави от Балканския регион в дейностите с дронове, Предложение за създаване на Балкански Дрон Форум.

Модертор: Тодор Иванджиков, Асоциацията на Българската Авиационна Индустрия, Председател

Участници: Адриан Хаджиал, проф. димо Зафиров, Стефан Христозов

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА НА ФОРУМА КАТО PDF

СЪСТЕЗАНИЯ ПО ТРАСЕТА

Програма:

20 октомври, четвъртък

10:00-17:00 ч. 

Трасе краулери: Демонстративно състезание с катерачи, модели 1:12-1:10 без ограничения за шаси и купета, двигатели четкови-безчеткови.

Формат на състезанието: старт по единично, точки за всяко преминато препятствие. Наказателни точки за всяко обръщане на модел, за всяка помощ от пилот или механик. При равни точки печели моделът преминал по-бързо трасето.

10:00-17:00 ч. 

Дрифт демонстрации и състезание

Трасе ДРИФТ – Модели 1:10 с електродвигатели- четкови-безчеткови, захранване 7,2-7,4 волта, задвижване 4х4 , 2х4, купета без ограничение.

Формат на стартовете: единични стартове за точки и  стартове по два модела (батъл).

10:00-17:00 ч. 

Тренировки и демо на on-off-road писта

Он-роуд > двигатели 17 намотки и 13,5 намотки, захранване 7,2 – 7,4 V, купета стандартни на туринг модели.

10:00-17:00 ч. 

Тестови полети на FVP трасе

Трасето е на закрито на площ от 1300 кв.метра. Препятствията са стандарни по правилата на BFA ( светещи).  Моделите са оборудвани с FPV камери. Пилотите летят с FVR очила. Дроновете развиват скорости над 180 км/ч.

10:00-17:00 ч. 

Демо стартове на писта 1:28 – on – road катерачи. Модели 1:28 без ограничения.

Стартерат по 6 модела за определено време. Печели моделът направил най -много обиколки за времето на старта.

21 октомври, петък

10:00-17:00 ч. 

Дрифт демонстрации (Трасе ДРИФТ) и състезание

Модели 1:10 с електродвигатели- четкови-безчеткови, захранване 7,2-7,4 волта, задвижване 4х4 , 2х4, купета без ограничение.

Формат на стартовете: единични стартове за точки и  стартове по два модела (батъл).

10:00-17:00 ч. 

Тренировки и демо на on-off-road писта

10:00-17:00 ч. 

Тестови полети на FVP трасе

Трасето е на закрито на площ от 1300 кв.метра. Препятствията са стандарни по правилата на BFA ( светещи).  Моделите са оборудвани с FPV камери. Пилотите летят с FVR очила. Дроновете развиват скорости над 180 км/ч.

10:00-17:00 ч. 

Демо стартове на писта 1:28 – on – road катерачи. Модели 1:28 без ограничения.

Стартират по 6 модела за определено време. Печели моделът направил най -много обиколки за времето на старта.

12:00-16:00 ч. 

Трасе Он-роудсъстезание с модели 1:10 с електродвигатели, захранвани с водородна клетка.Купета , шасита  и гуми без ограничения.

Формат на състезанието: Стартират до 10 модела едновременно, разрешени две батерии с капацитет общо до 10800 мАч, 16 контейнера с водород. Продължителност на състезанието 4 астрономически часа. Печели моделът направил най-много обиколки за цялото време.

22 октомври, събота

10:00-17:00 ч. 

FVP дрон рейсинг

Трасето е на закрито на площ от 1300 кв.метра. Препятствията са стандарни по правилата на BFA ( светещи).

Дрон надпреварите се провеждат със състезателните дронове, проектирани и сглобявани от самите пилоти, които трябва да преминат най-бързо през предварително наредено трасе от препятствия. Изискванията към летателните устройства е не само да развиват голяма скорост, но и да имат необходимата маневреност за преодоляване на различните по вид препятствия. При този вид събития акцентът е върху уменията на пилотите – тяхната бърза адаптивност към терените и доброто познаване на техните машини е в основата на успеха. Моделите са оборудвани с FPV камери. Пилотите летят с FVR очила. Дроновете развиват скорости над 180 км/ч.

Стратират по два или три модела. Класирането е по най-много направени обиколки за определено време. Начисляват се наказателни точки за всяко пропуснато или некоректно преодоляно препятствие.

10:00-17:00 ч. 

Дрифт демонстрации (дрифт писта) + състезание

Трасе ДРИФТ – Модели 1:10 с електродвигатели- четкови-безчеткови, захранване 7,2-7,4 волта, задвижване 4х4 , 2х4, купета без ограничение.

10:00-17:00 ч. 

Демо стартове на писта 1:28 – on – road катерачи. Модели 1:28 без ограничения.

Старове по 6 модела за определено време. Печели моделът направил най -много обиколки за времето на старта.

10:00-17:00 ч. 

Тренировки и демо на on-off-road писта

Състезание за електро модели в мащаб 1:10. Он-роуд – двигатели 17 намотки и 13.5 намотки, захранване 7,2-7,4 волта, купета стандартни на  туринг модели. Формат на състезанието по правилника на БФАМС, три квалификации по 5 минути и троен финал по 7 минути.  На квалификациите стартират по 6 модела. На финала подреждането е по най добра квалификация и класирането е на принципа 2 от 3 (двата най-добри  финала от трите старта). Офф-роуд състезанието е за модели 1:10 свободен клас бъги, тръги, монстер, четкови, безчеткови двигатели, захранване 7,2-7,4 волта. Форматът на състезанието е същият, като при останалите електромодели.

23 октомври, неделя

10:00-15:00 ч. 

FVP дрон рейсинг.

Трасето е на закрито на площ от 1300 кв.метра. Препятствията са стандарни по правилата на BFA ( светещи).

Дрон надпреварите се провеждат със състезателните дронове, проектирани и сглобявани от самите пилоти, които трябва да преминат най-бързо през предварително наредено трасе от препятствия. Изискванията към летателните устройства е не само да развиват голяма скорост, но и да имат необходимата маневреност за преодоляване на различните по вид препятствия. При този вид събития акцентът е върху уменията на пилотите – тяхната бърза адаптивност към терените и доброто познаване на техните машини е в основата на успеха. Моделите са оборудвани с FPV камери. Пилотите летят с FVR очила. Дроновете развиват скорости над 180 км/ч.

Стратират по два или три модела. Класирането е по най-много направени обиколки за определено време. Начисляват се наказателни точки за всяко пропуснато или некоректно преодоляно препятствие.

16:00 ч.

Награждаване

10:00-16:00 ч.

Он-Офф роуд състезание за електро модели в мащаб 1:10.

Он-роуд – Класове: 1:10 on road – 17 намотки и 1:10 on road – 13.5 намотки. Захранване 7,2-7,4 волта, купета стандартни на туринг модели.

Формат на състезанието по правилника на БФАМС, три квалификации по 5 минути и троен финал по 7 минути.  На квалификациите стартират по 6 модела. На финала подреждането е по най-добра квалификация и класирането е на принципа 2 от 3 (двата най-добри  финала от трите старта).

Офф-роуд състезанието е за модели 1:10 свободен клас бъги, тръги, монстер, четкови, безчеткови двигатели, захранване 7,2-7,4 волта. Същия форматът на състезанието.

16:30 ч.

Награждаване

10:00 – 14:00 ч.

Демонстративно състезание с катерачи

Трасе краулери: Модели 1:12-1:10 без ограничения за шаси и купета, двигатели четкови-безчеткови.

Формат на състезанието: старт по единично, точки за всяко преминато препятствие. Наказателни точки за всяко обръщане на модел, за всяка помощ от пилот или механик. При равни точки печели моделът преминал по-бързо трасето.

10:00 – 14:00 ч.

Демо стартове на писта 1:28 – on – road катерачи

Трасе 1:28 он-роуд : Модели 1:28 без ограничения. Стартове по 6 модела за определено време. Печели моделът направил най -много обиколки за времето на старта.

10:00 – 14:00 ч.

Трасе 1:28 он-роуд : Модели 1:28 без ограничения.

Старове по 6 модела за определено време. Печели моделът направил най -много обиколки за времето на старта.

ИЗТЕГЛИ ПРОГРАМАТА НА СЪСТЕЗАНИЯТА КАТО PDF